Състави от България, Гърция, Румъния и Северна Македония ще пеят и танцуват на първото издание на фолклорния фестивал „Шумла“, който ще се проведе на Шуменското плато на 6 и 7 септември.

Сцената за мащабното събитие ще бъде вдигната край Стария град, на поляната до бившата детска градина. 

„Шумла“ ще стартира на 6 септември от 10,00 часа с Областния преглед на фолклорните състави, като на сцената ще се изявят близо 50 самодейни групи от населените места от Шуменско. След тях свои песни и танци на публиката ще поднесат съставите от Румъния, Северна Македония и Гърция. Първият ден на „Шумла“ ще завърши с представяне на обичая Нестинарство. Танцът върху жар ще бъде показан от разградски изпълнители.

На 7 септември концертите започват също от 10,00 часа. На сцената ще се представят ансамблите от домакините от Шумен, а след това и гостуващите от съседните ни балкански държави. Всеки от тях ще изнесе 30-минутна програма. От 17,00 часа над един час за всички ще пеят и танцуват изпълнителите от ансамбъл „Пирин“ от Благоевград.

„С първото издание на фестивала „Шумла“ искаме да покажем разнообразието на фолклора най-вече в нашата област, както и да приканим всички да се включат в народното веселие, да пеят, да играят хора“, каза за ШУМ.БГ Красимир Савов, който е част от  организационния комитет на фестивала. Той допълни, че по време на „Шумла“ ще има и редица съпътстващи прояви. През двата дни ще бъдат демонстрирани над 20 занаята от цяла България, ще има състезателни игра за деца, както и награди за най-добрите в надпреварите.

За всички, които искат да се присъстват на фестивала, са осигурени безплатни автобуси. Те ще тръгват от сградата на община Шумен в определени часове и също по график ще извозват зрителите от Шуменското плато към града.

В двата дни на проявата ще бъде въведено еднопосочна движение към Шуменското плато - от "Кьошковете" към Стария град и Паметника.

Ограничението ще важи от 9,00 до 20,30 часа и на 7 септември от 9,00 до 18,30 часа на 8 септември. 

Паркирането на автомобилите ще става на паркинга пред комплекс „Стъклото“ или в дясната страна на пътното платно по посока на движението. Излизането на автомобилите от тази част на Платото по време на провеждане на фестивала ще става от разклона за Новосел в посока към телевизионната кула или Лозево и от Гроба на курсистите в посока към паметник „Създатели на българската държава“.
.

Намерението е фестивалът "Шумла" да се провежда ежегодно.

ШУМ.БГ