Пробив в затворническата администрация и помощ от семействата на избягалите затворници от общежитието в Стара Загора са двете основни версии, изразени от специалисти публично.

Издирването продължава трети ден. Александър Хаджи на 24 г. и Василе Мораро на 30 бяха осъдени заради взлом на банкомати. По данни на разследващите, задигнатата сума възлиза на близо 90 000 лева.

Според старши анализатора в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов има прекалено много съвпадения в начина, по който молдовците са се измъкнали. "Затова бягството може да е подпомогнато от администрацията в общежитието", заяви експертът в ефира на Нова тв.

Бившият шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев пък обясни, че молдовците са били в общежитие от открит тип, защото Европа все повече либерализира затворническия живот.

Според бившия директор на Служба "Издирвания" към МВР Красимир Занов контролът на тези по-"свободни" места за лишаване от свобода трябва да бъде затегнат, понеже там е елементарно да се избяга. Той застъпва тезата, че техни близки са помогнали в бягството. Молдовците са имали свободен достъп до телефони, като езиковата бариера не е позволявала на охранителите да разберат какво планират.

"Защитната ограда на общежитието нито е много висока, нито е подсилена, няма и постови, в учреждения от такъв тип не трябва и да има заради облекчения режим. Двамата молдовци попадат там, понеже признават вината си, а според експерта бягат, защото са знаели, че ще ги преместят в София, където режимът е по-засилен", смята Занов.

По думите му те ще получат и допълнителна присъда при евентуално залавяне. Освен това са търсени в родната им Молдова, имат и вземане даване с полицията в Италия и Германия.

За последно двамата молдовци са забелязани на двора на общежитието в събота следобед. Били са на площадката с фитнес уредите. Избягали, като са повредили част от оградата в източния край на двора. Бегълците вече са търсени на територията на цялата страна. Предупредени са и всички контролно-пропускателни пунктове. Според разследващите те не разполагат с голяма сума пари. За последно близките им са били при тях на 17 август. Дали бягството е предварително планирано, може само да се предполага.

Дир.бг