Телесната температура на състезателя е над 40 градуса и има висок риск да получи топлинен удар". С подобни думи представител на екип от учени може да се приближи до човек от треньорския екип на състезателите в маратона и спортното ходене по време на световното по лека атлетика в Доха в края на септември, пише испанският "Мундо". След това ще е въпрос на избор на треньорите дали да спрат спортиста.

Според информацията участниците в най-дългите дисциплини ще приемат хапче-термометър - капсула, която съдържа малък дигитален термометър. Чрез радиочестоти (433 MHz) екип от лекари ще следи телесната температура на състезателите.

Специалистите няма да имат правомощията да спират никого от участие, но ще могат да предупреждават при опасно висока температура. За такава се смята всяка над 41 градуса.

Таблетките, които са създадени преди 30 години за американската армия, не са новост в спорта, като вече са използвани в колоезденето и гребането.

Прилагани са и в атлетиката, но основно в тренировките. Благодарение на тях е установено, че номерата на бегачите спомагат за увеличаването на температурата и затова в Доха те ще са на дупки.

При изследванията с испански отбор по спортно ходене най-високата измерена температура е била 40.6 градуса. На световното по колоездене в Доха преди три години обаче един от най-бързите участници в часовника е достигнал телесна температура 41.4 градуса, а това е изключително опасно, посочва изданието.

Шавиер Лейбар, който вече е използвал таблетките при подготовката на испански олимпийци за Атина 2004, посочва, че употребата на хапчетата по време на състезания е много сложна. "За да можеш да посъветваш някого да се откаже от състезание, например, трябва да го следиш от много време, да имаш повече данни. В този смисъл съм малко критичен", заяви той.

Очаква се в Доха състезателите да са поставени при много тежки условия, а резултатите да са по-слаби от обичайното. Надпреварата обаче ще е отлично изпитание за олимпийските игри в Токио 2020, където горещините се очертават като основното изпитание пред организаторите и участниците.

Дневник