Националният селекционер Красимир Балъков обяви списъка на футболистите, на които ще разчита за европейската квалификация с Англия на 7 септември. Впечатление сред повиканите 25 играчи прави поканата към Николай Бодуров.

Капитанът на ЦСКА не е играл от 1 август, след като беше отстранен от първия състав от треньора на червените Люпко Петрович. Сръбският специалист мотивира решението си с факта, че "Бодуров прави проблеми в съблекалнята".

"Наясно съм, че нарушавам правилото, което сам поставих – а именно, че ще разчитам единствено на онези, които играят редовно в клубовете си. Считам обаче, че с огромния си опит и влиянието си в съблекалнята, Бодуров е незаменима част от националния отбор", коментира Балъков пред сайта на футболния съюз.

Селекционерът добави, че решението е изцяло негово и той ще носи отговорност за него.

В състава за гостуването на "Уембли" е и бразилецът от "Лудогорец" Вандерсон. Той може да дебютира за националния отбор, след като има български паспорт и нужните 5 години престой в страната. В тима е и друг от бразилците в "Лудогорец" Марселиньо, който вече има мачове за България.

Голмайсторът на Първа лига Даниел Младенов също попада сред избраниците на Балъков. 32-годишният футболист, който има седем гола от началото на сезона, има един мач за младежкия национален отбор в своята кариера.

В тима е повикан и още един дебютант освен Младенов, като това е Васил Панайотов. От този сезон халфът е капитан на "Черно море".

От отборите в българското първенство с най-много представители е "Лудогорец" - петима. Освен Марселиньо и Вандерсон това са Пламен Илиев, Георги Терзиев и Антон Недялков. ЦСКА и "Етър" са с по двама: Бодуров и Кристиян Малинов от червените, а от тима от Велико Търново освен Младенов е повикан вратарят Христо Иванов.

"Левски" има само един представител в националния отбор - Иван Горанов.

България гостува на Англия в Лондон на 7 септември в петия си мач от квалификациите за Евро 2020. Дотук тимът е на последното пето място в група А с 2 точки, а англичаните водят с шест, като са изиграли само две срещи. Българските футболисти започнаха с равенства 1:1 с Черна гора и Косово, след което загубиха от Чехия с 1:2 и във втория си мач с Косово (2:3 в София).

Три дни след квалификацията с Англия националният отбор ще гостува на Ирландия за приятелски мач.

Дневник