Малко повече от месец след като записа едно от върховите постижения в кариерата си - да води финалния мач на "Уимбълдън", реферът Дамиан Щайнер трябваше да преглътна разочарованието от уволнение. Аржентинецът, който беше съдия на стола в епичния сблъсък между Новак Джокович и Роджър Федерер в Лондон, е отстранен от Световния тур на АТП.

Щайнер (44 г.) е бил отстранен от АТП още на 15 август. Причината е, че е дал серия от интервюта в родината си Аржентина, без да има позволение от работодателя си.

Тенис съдиите имат изрична забрана за медийни изяви, като това може да се променя единствено при позволение от АТП.

Преди година бразилският съдия Карлос Рамос, който ръководи скандалния финален мач на US Open между Серена Уилямс и Наоми Осака, не получи разрешение да говори пред медиите. Тогава имаше много заявки за интервюта със съдията, който беше наречен "крадец" от Уилямс, но работодателят му - Международната тенис федерация (ITF), забрани всякакви изяви.

Щайнер е съдия от 2005 г., като има Златна значка, което е най-високата категория при реферите и му дава право да ръководи мачове от Големия шлем. Той няма да загуби ранга си, но не е част от реферите за US Open. АТП има право да определи трима съдии за турнира, като на мястото на Щайнер в Ню Йорк е изпратен французинът Рено Лихтенщайн.

От АТП уточняват, че Щайнер не само не е искал разрешение да говори пред медиите, но е засегнал и теми, които касаят промяна в правилата. Аржентинецът дори признава пред медиите, че е бил убеден как Федерер ще спечели турнира, когато имаше на разположение два мачбола.

Дневник