През миналата година Григор Димитров не успя да се класира на финалите на АТР в Лондон, където трябваше да защитава титлата си. Впоследствие през декември е започнал да усеща болки в дясното рамо - а това се е оказало травма с каквато не се е налагало да се бори преди това. В края на 2018 той завърши под №19, пише сайтът на АТР в материал посветен на Димитров покрай участието му на US Open.

"Имаше възможност да продължа да играя. Рамото ми беше възпалено и не можех да сторя твърде много. Четири седмици не пипах ракета," разкри Димитров по повод двата месеца след Australian Open 2019. "Не се стигна до операция, което беше позитивното. Това ме поддържаше, честно казано, а също и ме направи още по-ентусиазиран. Досега не съм бил сериозно травмиран, случи се за първи път в живота ми. Трябваше да се справя и с психологическата страна на нещата. А с това имах известни проблеми," допълни Димитров.

Той разказа и за трудния период, когато не е бил на 100%. "Не можеш да играеш, не можеш да правиш любимите си тренировки. Стоиш си вкъщи и в продължение на час се опитваш да изпълниш стандартно упражнение. Това може да те подлуди. Стоях, четях, ходех по разходки, да тичам и пак имах половин ден на разположение. Работих и върху други неща.

"Определено съм щастлив, че за 28 години не съм имал друга контузия. Когато обаче подобно нещо се случи, разбираш че просто трябва да приемеш това за в бъдеще." Димитров започна US Open със загубени седем от последните си осем мача. Включително от световния №405 Кевин Кинг в Атланта.

"Трябва да продължиш. Няма много какво да сториш. Гадно е със сигурност. Признавам си. Особено, когато знаеш колко по-добре можеш да се справиш. Разбира се, че това руши увереността ти. Вярвам обаче в положения от мен труд. Всичко е въпрос на подход. Ще правя какво се изисква от мен, може би няма да се получи сега или в следващите седмици и месеци. Само Господ знае - може би догодина. Може пък да не спечеля повече мачове в кариерата си.

Най-доброто, което може да направя, е да съм готов на 100% и да започна да се чувствам по-добре от този факт." Все пак Григор Димитров е позитивно настроен. "Не помага, когато не си играл много мачове. Знаех, че рамото може да те подведе в даден момент. Мога да споделя много неща, които да звучат песимистично, но щом съм на корта това винаги ме оставя в различна перспектива.

"Все още се наслаждавам на играта, все още я обичам. Колкото и време да отнеме, ще полагам нужните усилия. Освен това съм на 28 години. Не е като да съм на 38 и с травма. Това е чудесното. Знам, че съм имал добри резултати и за в бъдеще мога да продължа все по-успешно."

Сега той се надява да продължи в позитивна линия по време на US Open. "Все още мога да се завърна. Случилото се е нещо, което дори операция няма да коригира. На практика трябваше да започна да изграждам от нулата своето рамо по правилния начин с точните упражнения. Нужно бе да приспособя и ракетата си. Съществуваха и куп малки компоненти зад кулисите, които никой не може да види. Това е процес.

Всичко се развива по-добре в момента и продължавам да работя. Чувствам се по-силен от всякога с рамото и се надявам това да продължи по този начин," коментира в заключение Григор Димитров. В предстоящата вечерна сесия на US Open той излиза срещу №12 в схемата Борна Чорич. Те ще излязат на "Луис Армстронг" в четвъртък българско време веднага след Дейвис и Барти, които започват в 02,00 часа.

Tennis.bg