ЦСКА-София" обяви, че започва стъпки в стремежа да получи зелена светлина за строеж на нов стадион на мястото на "Българска армия". От клуба обявиха в сайта си, че първата крачка ще е среща с представители на Министерството на младежта и спорта.

На нея ще се обсъди и инициира бъдещото публично-частно партньорство с държавата, посочват червените.

Реакцията на клуба идва в отговор на думите на кмета на София Йорданка Фандъкова, която обяви, че не съществуват пречки за изграждането на нов стадион на мястото и в границите на настоящото съоръжение.

Според информацията в четвъртък представители на министерството на спорта и на клуба ще се срещнат с главния архитект на София Здравко Здравков и там червените ще заявят идейния си проект за одобрение.

"Уважаема г-жо Фандъкова, от името на цялата армейска футболна общност ви молим искрено да ни окажете съдействие за синхронизирането на тези процедури между отделните институции и по-бързото издаване на "виза за проектиране" от главния архитект, което е първият и задължителен ход на този етап за реализиране на инвестиционния проект", пишат от клуба в сайта си.

Червените вярват, че "ползотворното сътрудничество с държавните институции и демонстрираните от всички страни добра воля и желание ще доведат до конкретни и успешни действия".


Темата за новия стадион беше сред ключовите при обсъждането на устройствения план на Борисовата градина.

Миналия петък "ЦСКА-София" изпрати писмо до министъра на спорта Красен Кралев, в което изразява притесненията си около "Българска армия". Червените посочиха, че са срещнали добри намерения, но очакват реални действия от държавата, като акцентират, че не искат финансова помощ, а съдействие за получаване на зелена светлина за строеж.

Кралев отвърна с коментар под публикация във "Фейсбук", че очаква клубът да представи инвестиционните си намерения.

"Това е наистина една манипулация - няма подобно нещо (че има пречка). Ние сме обявили и сме готови, и главният архитект го е заявил, че в рамките на чашата - такова е желанието и на собствениците на клуба, стига да са готови с проекти и финансиране - няма никаква пречка да се реновира или изгради. Отново ще кажа - имаме такова съгласие всички, че това може да стане в рамките на съществуващите граници за момента и няма никакви граници за това", заяви Фандъкова във вторник.

Собственикът на клуба Гриша Ганчев заяви пред "Капитал" преди месец, че вече има осигурено финансиране - 10 милиона евро собствени средства и 20 милиона от датски инвестиционен фонд. Червените представиха в сайта си няколко проекта, изработени от различни архитектурни студиа, за това как би изглеждал стадионът.

В момента "Българска армия" е собственост на "Сердика спортни имоти" ЕАД под шапката на спортното министерство, а "ЦСКА-София" има договор за наем за 10 години (с надежда да бъде удължен) срещу 62 хиляди лева без ДДС на месец и задължителна инвестиционна програма от 1.1 милиона лева (без ДДС).

Дневник