Пет дни след посещението си на стадиона на "Арда" в Кърджали министър-председателят Бойко Борисов насочи вниманието си към Пловдив и направи нова серия обещания за държавна подкрепа на футболните клубове, макар и без конкретика. Той присъства на събитието, с което официално беше възобновен строежът на стадиона на "Ботев".

Пред десетки запалянковци се появиха още министърът на младежта и спорта Красен Кралев, кметът на града Иван Тотев и президентът на БФС Борислав Михайлов.

Собственикът на "Ботев" Георги Самуилов, който е собственик на "Инса ойл", заяви, че изпълнява обещанието си да продължи строежа на "Христо Ботев". "Това е исторически ден, който всички ще запомним. "Ботев" ще изгради този стадион, той ще получи четвърта категория от УЕФА. Това означава, че държавата подпомага тези проекти", каза той, без да посочва подробности.

Борисов също не говори как държавата ще помогне, но заяви, че това ще стане на по-късен етап.

"Строителите да се стягат да работят. В цял свят собствениците и частниците, които управляват клубовете, правят стадионите, но ние ще помогнем, като ви видя, че напредвате. Докато така стои кранът, без да работи, не може да очаквате помощ. Видя ли, че става, ще направим, каквото е необходимо. И за вас, и за "Локомотив" (Пловдив). За да се събираме да гледаме хубави мачове, трябва да има добри стадиони", каза премиерът пред хората.

Не даваме, но и не искаме да взимаме

В речта си Борисов призова местната власт да направи промени и вече да има символична концесионна такса за отборите от Пловдив. "Например 100 лева или 1000 лева максимум, а не да се плащат по тези 60 000 лева, които са сега", каза той и получи възторжени аплодисменти.

По думите му Министерският съвет е одобрил отпускането на средства за "Арда". "Днес помогнахме на "Арда" (Кърджали). Знаете, че за първи път са в А група, в един смесен регион, където е хубаво хората да си остават по родните градове. Днес Министерският съвет изпълнихме този ангажимент към тях, хората го искаха - за осветление и терен."

"На нас с Горанов (министърът на финансите Владислав Горанов) ни е по-лесно да не даваме и предпочитаме да не взимаме", каза Борисов.

Кралев добави: "Знам, че вие сте един от най-славните клубове на България, и затова винаги с каквото можем ще ви помагаме." Той изрази надежда следващата година "да се пререже лентата на новото бижу на България".

И да не се биете

Събитието се състоя дни преди голямото дерби на Пловдив между "Локомотив" и "Ботев". Борисов изтъкна, че държавата не може да разделя отборите в града и ще помага и на двата водещи клуба.

Министър-председателят продължи с призив. "Пазете си игрищата и не се бийте, защото ще ги направим хубави, а после ще ги счупите."

Изпълнителният директор на "Ботев" Иван Йотков заяви, че ще се продължи по познатия проект.

Строежът на съоръжението започна по времето, в което клубът беше собственост на Цветан Василев. След фалита на КТБ през 2014 г. реконструкцията спря, а футболният клуб започна да играе домакинските си мачове на изградената тренировъчна база в "Коматево". Според информации инвестицията в строежа е около 10 млн. лева.

Дневник