Оптимистично настроените хора имат по-голям шанс да живеят дълго и щастливо от песимистите, предаде ТАСС, позовавайки се на Би Би Си.

До този извод са стигнали американски учени въз основа на резултатите от изследване, обхванало близо 70 000 жени и 1500 мъже, наблюдавани в продължение съответно на 10 години и 30 години.

Специалистите от Медицинския колеж към Бостънския университет са проследили промените в здравословното състояние на изследваните лица в зависимост от житейската им нагласа. Били са отчетени и фактори като възраст, хронични заболявания, депресивни състояния, вредни навици като тютюнопушене и употреба на алкохол.

Анализирайки данните, учените са установили, че оптимистите живеят с между 11 и 15% по-дълго от песимистите. За хората с позитивен мироглед освен това шансът да доживеят до 85-годишна възраст е с между 50 и 70% по-голям, отколкото за песимистично настроените индивиди.

Учените не могат да посочат точната причина, поради която оптимистите живеят по-дълго от песимистите. Сред възможните обяснения е, че хората с позитивна нагласа по-лесно контролират емоциите си и се справят по-успешно в стресови ситуации. Следователно те са по-добре защитени срещу негативните ефекти от стреса.


Специалистите отбелязват, че песимистите могат да се възползват от различни техники или терапии, за да променят нагласата си и съответно качеството си на живот.

Дарик