Ще бъде обявена нова обществена поръчка за изграждане на Пречиствателната станция за питейни води в Шумен. Сегашната процедура е прекратена със заповед на управителя на ВиК – Шумен Илиян Илиев от вчера.

Причината е включване към строежа на пречиствателната станция и ел. захранването й. Това не е било предмет на досегашната процедура, която е на стойност 21 678 856 лв. без ДДС.

„Имаме препоръка от Управляващия орган на Оперативната програма „Околна среда“ да включим в самия проект и изграждане на ел. захранването на Пречиствателната станция за питейни води. Сега строежът й и изграждането на ел. захранването бяха разделени.

Прецених, че ако останат разделени в отделни процедури, то трудно ще се синхронизират и това на по-късен етап може да се окаже голям проблем. Затова по-добрият вариант е тази обществена поръчка да бъде прекратена. До 10 дни отново ще обявим процедурата за строеж на Пречиствателната станция за питейни води“, обясни за ШУМ.БГ управителят на ВиК – Шумен Илиян Илиев.

По думите му проектът остава в същите ценови параметри и няма да се забави.

„Трябваше да изчистим тези технически задания. След като направим това, което е по препоръка на Управляващия орган, сме готови да подпишем и договор за финансиране по ОПОС“, каза още Илиян Илиев.

На въпрос на ШУМ.БГ, дали ще бъде намалена цената на водата с 10 ст., както два пъти обещава зам.-министър Николай Нанков, Илиян Илиев отговори, че това все още се обсъжда. „Моето мнение е, че намаление с 10 ст. няма да окаже никакъв положителен ефект на бюджета на една домакинство, но ще окаже отрицателен ефект на предприятието“ , каза Илиян Илиев.

ШУМ.БГ