Градове във Франция призовават туристите "да не оставят камък върху камък" и дори ги заплашват с глоба от 1500 евро. Става въпрос за модата по плажовете и планините да се градят каменни "кулички", на фона на които туристите се снимат. Целта е интересна снимка в инстаграм, а последиците - увреждане на околната среда, разказва RFI.

Вестникът "Le Parisien" описва конструкциите като "напаст" за защитниците френското крайбрежие и силно дразнещо местните жители занимание. "Станало е такъв феномен, че се правят стотици от тях всекидневно", казва Дидие Олири от Агенцията за брегова защита. "С тази скорост това е атака срещу екосистемата", допълва той.

През юли екологичната асоциация "Living Britanny" е премахнала десетки от купчините камъни в Камарет-сюр-Мер на атлантическото крайбрежие на Бретан. Кметът на разположеното по на юг Сен Дени д'Олерон Жан Мишел Масе си спомня, че в началото - през 2015 г. това не е изглеждало проблем, но в следващите години десетки кубични метри камъни са били преместени. Някои "кули" достигат два метра височина и могат да се срутят върху някое дете, допълва той. Кметът вече се е погрижил за разлепването на плакати с напомнянето, че камъните предпазват крайбрежието от ерозия. Местните власти са решени за следващия летен сезон да организират информационна кампания.

Дневник