Русенската държавна опера ще представи тази вечер от 19.00 часа в залата на Драматично-куклен театър „Васил Друмев” концерт на филхармонията си  посветен на "120 години от рождението на Панчо Владигеров”.

Почетен гост-диригент е Йордан Камджалов, солист Атанас Кръстев - виолончело
и концерт-майстор – Мария Павлова.

В програмата са включени Рапсодия "Вардар", Елегичен романс - соло виолончело, Песен - соло виолончело, Из „Седем симфонични български танца за голям оркестър“ оп. 23 „Ситно хоро”, „Рано е Радка ранила, „Пайдушко”, ”Биляна”, ”Голямо хоро”.

Заглавията са най-ярките, най-известните и най-българските творби на Панчо Владигеров. Рапсодия „Вардар“ (1922)  е създадена в онзи период от 12 години, по времето на който композиторът живее в Берлин и работи в Дойчес театер с Макс Райнхард.  Владигеров създава това емблематично произведение далеч от родината, в средата на най-яркия интелектуален елит, който работи и твори по това време в Берлин.

Панчо Владигеров създава своите „Седем симфонични български танца за голям оркестър“ през 1931 година. Те са една пъстра българска национална музикална китка, впечатляваща със своето ритмично и мелодично разнообразие. Русенската филхармония ще изпълни пет от тях.

Като съкровена лирична изповед ще прозвучи гласът на виолончелото в пиесите „Елегичен романс” и „Песен”. Дълбочината и красотата на тембъра на неговия глас ще сподели с публиката онази романтична и деликатно-сантиментална чувственост, която носи музиката на Панчо Владигеров.

Почетният гост-диригент Йордан Камджалов е един от вече утвърдените български диригенти, познат и ценен в България и по света, а младият виртуозен виолончелист Атанас Кръстев е носител на 15 първи и извънредни награди от национални и международни конкурси  в България, Чехия, Сърбия, Словакия и Испания. За високите си постижения в областта на музиката е удостоен с грамота и награда на Министерството на културата, с наградите „Златна муза” (2007) и „Кристална лира” (2012) на Съюза на музикалните и танцови дейци.като задълбочен интерпретатор на европейската симфонична музика.

Проектът се осъществява с подкрепата на Община Шумен. Билети в мрежата на eventim.bg и в билетен център - Шумен, ул. „Петър Делян” №1

ШУМ.БГ