Днес се навършват 22 години от смъртта на принцесата. Светът следи всяка нейна стъпка, обсъжда всеки тоалет и 22 години след смъртта ѝ, тя продължава да е „принцесата на народа“. Даяна използва своята слава, за да повиши осведомеността по редица важни хуманитарни въпроси.

Ето кои са дейностите, които я отличават от другите кралски особи:

1. Тя променя лицето на британската монархия. В интервю за Би Би Си през 1995 г. Даяна казва: „Бих искала монархия, която има повече контакти с хората си“. Това е и личната мисия на принцесата.

Даяна подкрепя повече от 100 благотворителни организации. По време на посещенията си в болници и училища, тя прекарва часове в разговори с хората. Принцесата използва медиите, за да привлече общественото внимание към важните каузи и проблеми. 

2. Води кампания за световна забрана на противопехотните мини.

Даяна става най-известният противник на противопехотните мини, след като посещава Ангола през 1997 г. Би Би Си заснема принцесата, която минава през наскоро почистено минно поле и така излага на риск собствената си безопасност. Отдадеността на Даяна по темата привлича вниманието на хората и десетилетия след началото на кампанията, подкрепата за каузата продължава. Принц Хари – синът на Даяна, е един от покровителите на HALO Trust – организация, която призовава света да се освободи от тези оръжия до 2025 г. 

3. Тя променя представите на света за ХИВ и СПИН.

През 1987 г. има силни спекулации относно вируса. Тогава излиза снимка на Даяна, която се ръкува с пациенти, заразени с ХИВ, без да носи ръкавици. Така публично е отречена идеята, че болестта се предава чрез допир от човек на човек. 

4. Тя повишава осведомеността на хората относно проказата.

Даяна пътува в страни, където заболяването е силно разпространено. Целта е да се намали стигмата около болестта. Принцесата посещава болници в Индия, Непал и Зимбабве. Там тя прекарва време с пациенти, в опит да докаже, че заболяването не може да се предаде чрез докосване. 

5. Редовно посещава лондонските центрове за бездомни.

След развода с принц Чарлз, Даяна се отказва от повечето благотворителни каузи, които подкрепя. Но не спира да посещава центрове за бездомни и да води синовете си с нея. 

6. Тя протяга ръката си към децата.

Даяна се превръща в герой за децата, особено пациентите в болниците. Тя осъществява лична връзка с мнозина и им предлага утеха, докато се борят със заболяванията.

7. Тя е голям привърженик на изкуствата.

Като повечето принцеси, Даяна обича танците и често ходи на представления, заедно с Уилям и Хари.

8. Тя е всеотдайна майка.

Даяна прави всичко възможно, за да даде на синовете си „нормално“ детство. Въпреки че е изключително отдадена на благотворителността, тя най-обича да бъде майка. Принцесата не пропуска да вземе Уилям и Хари със себе си, когато посещава някоя болница и така им дава пример как да бъдат филантропи и да помагат на останалите покрай тях.  

Даяна постига още нещо чрез своите публични изяви – вдъхновява хората да даряват за благотворителни каузи. 

Вести.бг