На всички автобуси в Шуменско, които превозват ученици, ще бъде направена пълна проверка до 13-ти септември. Преди първия учебен ден също така няма да остане нито една изтрита пешеходна пътека край учебно заведение.

Това стана ясно днес на проведеното заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата.

Ще се проверяват както техническото състояние и документацията на училищните автобуси, така и шофьорите им - дали покриват изискванията, обясни гл. експерт Коста Костов от "Автомобилна администрация" - Шумен. След 16-ти септември инспекторите ще продължат с проверките, но те ще се правят на пътя.

"По отношение на хоризонталната маркировка има изградена положителна практика с общините, като собствениците на пътища, и когато се констатира пропуск, той бързо се отстранява", докладва началникът на сектор Пътна полиция" в Шумен гл. инспектор Веселин Георгиев. Той подчерта, че е направена организация за проверка на всички пешеходни пътеки около училища и предписанията са изпратени до общините. Той обясни, че особено внимание трябва да се обръща на областния град, където движението е все по-натоварено.

Старши експертът „Транспорт, логистика и знаково стопанство" в община Шумен Владимир Събев заяви, че в града усилено се работи по вертикалната и по хоризонталната маркировки.

През миналата учебна година спрямо предходната на територията на областта има лек ръст на тежките пътнотранспортни произшествия с пострадали деца. За щастие, жертви сред тях няма.

ШУМ.БГ