След потвърдените положителни проби на Африканска чума по свинете (АЧС) в две регистрирани стада от порода "Източнобалканска свиня" в Смядово и Веселиново, утре (3 септември) се събира Областната епизоотична комисия, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

Двете огнища на болестта са обявени на 30 август. Заради висока смъртност стопаните на стадото в Смядово са потърсили специалистите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и при направената аутопсия местните ветеринарни лекари са потвърдили, че има характерна клинична картина на Африканска чума по свинете, като далакът на мъртвите животни бил силно увеличен. Във Веселиново стопаните са повикали специалистите заради съмнения за заболяване, съобщават днес от Асоциацията за развъждане и съхранение на източнобалканската свиня (АРСИС).

Положителните резултати са от Изпитвателна лаборатория “Екзотични и особено опасни инфекции”, Национална референтна лаборатория "Класическа и Африканска чума по свинете и Канрипоксвируси” към НДНИВМИ – София.

От БАБХ вече е издадена заповед, с която се определя 3 км предпазна зона около огнището. В нея влиза и град Смядово. На директора на ОДБХ-Шумен е възложено да организира принудително умъртвяване и обезвреждане на всички заразени и контактни домашни свине в обекта с потвърдени проби, както и на свинете, отглеждани в животновъдни обекти за лични нужди - тип заден двор.

Съгласно заповедта е определена и 10 км наблюдавана зона, в която попадат населените места от община Смядово - селата Кълново, Янково, Бял бряг, Веселиново, Александрово; от община Шумен - село Ивански и от община Велики Преслав - селата Златар и Суха река. Там ще започне преброяване и актуализация на данните за домашните свине и животновъдните обекти, ще се вземат двойни кръвни проби от домашни свине от населените места, както и ежеседмични клинични прегледи за чума по домашните свине и други заразни болести във всички обекти за домашни свине. Предстои и механично почистване, както и многократна дезинфекция на помещенията за свине, оборудването, транспортните средства, дворовете и улиците в и около животновъдните обекти.

Съгласно заповедта на БАБХ ще бъде извършено и епизоотично проучване и проследяване през последните 35 дни, преди датата на съмнение на движения на домашни свине, продукти получени от тях и странични животински продукти добити от тях, фуража и на транспортните средства, свързани с обектите.

ШУМ.БГ