Първо място завоюваха танцьорите от младежката формация на ансамбъл „Пъргавелче“ на Интернационалния фестивал-консурс за деца и младежи „Мария Танасе“ - гр. Крайова, Румъния. Това съобщи ръководителят и хореограф на ансамбъла Чавдар Чанов.

С красотата на българския фолклор шуменските танцьори, на възраст 13-19 г., са  преборили 19 други танцови формации от Румъния, Сърбия и Украйна. Те се представиха с танците „Любовта на ратая“ и Тракийски танц „На мегдана“.

В края на пътуването си до Румъния взеха участие и в още един фестивал – този път без конкурсен характер. Той се проведе в гр. Carcea, като пъргавелчетата са се представили с 25-минутнта програма, в която са изиграли танците „Варненски“, „Надиграване“, „Танц с шиници“ и „Гергьовден от Добружда“.

Успешното участие на големите танцьори идва, след като в началото на август малките пъргавелчета също завоюваха първо място на международен фестивал в Охрид.

„Удовлетворен съм, защото децата бяха много доволни от това, което постигнахме. Този тип участия ни кара да се гордеем с нашето изкуство, което е най-голямото ни богатство. Радвам се, че и децата успяха да го усетят“, каза Чанов.

ШУМ.БГ