Виена е най-приятният за живеене град в света за втора година в класацията на "Икономист интелиджънс юнит" за 2019 година. Австрийската столица е следвана от Мелбърн.

Париж е загубил няколко места - изместен надолу до 25-о място заради протестите на "жълтите жилетки". Освен Виена единствено Копенхаген е в списъка с първите десет града.

Същевременно Белград е вторият след Москва по подобрение за последните пет години. На 68-о място, руската столица вече получава 80 от 100 точки (град с много добро качество на живота в класацията, където 100 означава "идеално"), с почти 5 точки повече, отколкото преди 5 години. Белград се приближава към резултата ѝ. В момента сръбската столица е едва на 77-о място, но за пет години е подобрила резултата си с 6.4 точки - до 74.5.

Австрийската столица привлича туристи с концертите с класическа музика и имперската си история, както и с културата на кафенетата, но наред с това има множество зелени пространства, отлични обществени услуги и по-сигурна среда. Затова миналата година Виена измести Мелбърн от върха на класацията на 140 града в света, който австралийският град заемаше в продължение на седем години.

Разликата между двата града е минимална - 0.7 точки от общо 100. Виена получава 99.1 точки в класацията, също колкото е имала и миналата година. Мелбърн получава 98.4 точки, а Сидни - 98.1. В първата десетка доминират Австралия и Канада, всяка от двете страни с по три града. Япония също е в тази група с Токио и Осака.

В Западна Европа средният резултат е над 90, в САЩ и Канада всеки град, попаднал в проучването, е с над 80 точки. В Източна Европа средното ниво е малко над 70 точки, близо до резултата на Атина.

Най-ниските позиции в класацията заемат най-непривлекателните градове в света - последен е Дамаск зад Лагос, Дака, Триполи и Карачи. При това Триполи продължава да губи от рейтинга си, който в момента е 40.4, а за пет години е спаднал с 3.8 точки.

Класацията на 140-те града се съставя въз основа на критерии, включващи жизнения стандарт, престъпността, инфраструктурата, транспортната мрежа, достъпа до образование и медицински грижи, икономическата политическата стабилност. За пръв път е отразено и влиянието на климатичните промени върху качеството на живота: в това отношение Кайро и Делхи са получили по-ниска оценка заради лошото качество на въздуха и недостатъчното водоснабдяване.

Дневник