Това е снимка, която всеки от нас е виждал поне веднъж – 11 работника, висящи в небето над Ню Йорк. Годината е 1932, месецът – септември. Голямата Депресия е в пика си, а навсякъде из града може да се усети несигурността и безработицата, която тегнат над американците. Освен на West 49th Street, където все още се гради стълба надежда – Рокфелер Плаза.

Железарите, които строели неговите 70 етажа тъкмо излезли в обедна почивка. Те си споделят кутии с храна и цигари. Никой от тях не изглежда притеснен от местоположението си – тясна, стоманена греда, издигаща се на стотици метри над града.

Докато един работник помага на друг да си запали цигарата, някой прави снимка. Кадърът се превръща в един от най-популярните в света, улавящ духа на американския работник. Той може да бъде открит навсякъде – в барове, ресторанти, училища. 87 години по-късно работниците продължават да я пресъздават. А на всеки Ден на труда в Америка, тя се споделя непрестанно в социалните мрежи.

Но истината зад тази легендарна снимка е, че далеч не е случайна. Всъщност е инсценирана.

Да, мъжете на снимката са истински железари. Да, те са били част от строежа на 22-рата най-висока сграда в Ню Йорк. Но вместо да ги хване случайно докато обядват, фотографът лично ги наредил, обяснил им какво да правят и щракнал няколко кадъра, които трябвало да служат като реклама на сградата. Някои историци дори твърдят, че е имало почти готов етаж на сградата под висящата греда.

"Видиш ли снимката веднъж, не можеш да я забравиш, казва архивистът Кристин Ръсел пред The Times. - Но най-забавната част от тези снимки е, че са създадени за публичност.“

На други кадри се вижда как работниците играят футбол, държат американския флаг или се преструват, че спят на стоманената греда.

Ала снимката с обяда била най-въздействаща и през октомври именно тя е публикувана в New York Herald Tribune, седем месеца преди сградата да бъде готова.

По онова време стоманата била в основата на Американската мечта.

"Коли, самолети, кораби, косачки за трева, офис бюра, трезори за банки, люлки – за да живее в 20-ти век, Америка трябва да живее в света на стоманата“, пише историкът Джим Расенбергер в една от книгите си.

И до днес обаче не се знае много за 11-те мъже от прочутата снимка. Когато New York Post пита през 2003 година "Виждали ли сте тези мъже?“, хиляди хора се свързват с редакцията на медиите, убедени, че са роднини на железничарите.

Имената им остават мистерия, освен на двама – Джо Къртис и Джоузеф Екнер. Но това е всичко, което се знае за тях.

Самоличността на фотографа зад легендарната снимка също е мистерия.

Днес.бг