Трикратният шампион от US Open Рафаел Надал се класира за полуфиналите на турнира след трисетова победа над Диего Шварцман 6:4, 7:5, 6:2. Испанецът срещна сериозен отпор от аржентинския си съперник, като освен вдъхновената игра на Шварцман трябваше да се справя и с физическо неразположение.

Точно 2 часа и 48 минути бяха нужни на Надал, за да пречупи аржентинеца и да се класира на своя осми полуфинал в Ню Йорк. За трета поредна година той достига до тази фаза на надпреварата. Срещата приключи след полунощ местно време.

Общо в турнирите от Големия шлем това е 33-и полуфинал за испанеца. Единствено Роджър Федерер (45) и Новак Джокович (36) имат повече полуфинали от Надал. Испанецът е единственият от голямата тройка, който остана в турнира.

От началото на турнира Надал изгуби само един сет, като това се случи в мача от осминафиналите срещу Марин Чилич.

В следващата фаза трикратният шампион ще срещне Матео Беретини от Италия. Той спечели драматичен петсетов сблъсък с Гаел Монфис след 3.56 часа. Беретини е първият италианец на полуфинал в Ню Йорк от 42 години насам.

"Спечелих в последователни сетове, но беше истинско предизвикателство. Поставих себе си в трудна ситуация в мача, Диего беше пълен с увереност и е труден за спиране, разбира се, и аз го улесних. Не мога да скрия удовлетворението си, че се справих с всичко", каза Надал.

"Това е много важно за мен, всъщност това означава всичко."

Испанецът уточни, че физическите му проблеми не са сериозни, а са създадени от високата влажност на въздуха в Ню Йорк, които са довели до схващания на ръцете.

Двубоят предложи множество обрати, като Надал поведе с 4:0 в първия сет, но след това допусна срив. Шварцман върна двата пробива и изравни до 4:4, но опитът на испанеца си каза думата. Надал взе следващите два гейма и затвори първия сет след близо час игра.

Вторият сет също беше белязан от пет пробива. Надал поведе с 5:1 и сервираше, за да поведе с 2:0, но вместо това даде четири поредни гейма на аржентинеца. В критичната сиутация испанецът отново намери най-добрата си игра и пак измъкна два гейма, за да поведе с 2:0.

Това сякаш пречупи Шварцман. Аржентинецът опита да се възползва от физическото неразположение на Надал. Испанецът два пъти поиска намеса на физиотерапевт заради проблеми с ръцете, но все пак продължи игра.

Резултатът се задържа равен до 2:2, след което Надал взе четири поредни гейма, за да затвори срещата. 

Дневник