Четири филма с българско участие влизат в програмата на филмовия фестивал в Торонто, който започва днес и ще продължи до 15 септември. Три от тях са пълнометражни и игрални, а един е късометражен и анимационен.

"Бащата" на Кристина Гроздева и Петър Вълчанов, който взе голямата награда "Кристален глобус" на чешкия фестивал Карлови Вари, е включен в програмата "Съвременно световно кино". Филмът разказва за изгубилия наскоро съпругата си Васил (Иван Савов), който се сближава със сина си Павел (Иван Бърнев). В същото време Васил вярва, че починалата му съпруга се опитва да се свърже с него. В страницата в интернет на фестивала филмът е описан като "семейна драма, която се отказва от сладникавостта в полза на приливите и отливите на любовта и на нелеките усилия, които се изискват за поддържането на роднинските връзки". 

В програмата "Съвременно световно кино" ще се състои и премиерата на копродукцията на Белгия, Хърватия, Холандия и България "Босият император". Драматичната комедия на режисьорите Джесика Удуърт и Петер Бросенс е продължение на "Белгийският крал" и разказва за последния белгийски крал, който става император на Нова Европа. Ролята на монарха отново е поверена на Петер ван ден Бегин, а на екрана му партнират дъщерята на Чарли Чарлин - Джералдин, и Удо Кир. В описанието на филма се подчертава, че героите вече са познати на зрителите, но този път политическата обстановка е коренно различна.

Продуценти от българска страна са Мира Сталева и Стефан Китанов. Филмът се осъществява с финансовата подкрепа на Националния филмов център. Художник е Сабина Христова, а гримът и прическите са на Петя Симеонова.

Премиера на фестивала ще има и анимационният филм на Теодор Ушев по романа на Георги Господинов "Физика на тъгата". Той има две версии: на френски и на английски език, като английската версия е озвучена от актьора Доналд Съдърланд. Филмът е късометражен и неговата продължителност е 27 минути. В страницата в интернет на фестивала "Физика на тъгата" е определен като "сага за мечтите на детето и нещата, за които съжалява възрастният". Анотацията посочва и че това е първият напълно анимиран филм, който използва енкаустика (восъчна живопис - бел. ред.).

През 2017 г. за анимацията си "Сляпата Вайша" (отново в сътрудничество между него и Господинов - бел. ред.) Ушев беше номиниран за "Оскар". Филмът е финансиран от европейския канал "Арте" и Националния филмов борд на Канада.

След като откри програмата "Хоризонти" на фестивала във Венеция, германско-българската продукция "Кръвта на пеликана" на Катрин Гебе с български копродуцент "Мирамар филм" е селектирана в програмата Special Presentations в Торонто. В драмата се разказва за треньорката на полицейски коне Вибке и нейните взаимоотношения с двете й дъщери, осиновени в България. В техните образи влизат две български деца: 7-годишната Катерина Липовска и 11-годишната Аделия Оклепо. В "Кръвта на пеликана" режисьорът на филма Катрин Гебе се занимава с нелека тема - детската психология.

Филмът е подкрепен от телевизионния канал ARTE, Хамбургския филмов фонд, Националния филмов център и международния фонд "Евроимаж". От българска страна продуцент е "Мирамар филм" ("Дзифт","LOVE.NET", "Вездесъщият").

Дневник