Руснакът Даниил Медведев е последното препятствие пред Григор Димитров преди мечтаното класиране на финал в турнир от Големия шлем. Двамата се изправят един срещу друг тази вечер в полуфинален сблъсък на US Open.

Срещата между бившия №3 Димитров и Медведев ще започне в 23 часа и ще бъде предавана пряко по "Евроспорт".

Димитров се класира за полуфинала след исторически успех над носителя на 20 титли от Шлема Роджър Федерер. Българинът имаше труден сезоон, но намери формата си в Ню Йорк, за да достигне първия си полуфинал от година и половина насам.

Съперникът му Медведв се намира в отлична форма, като победи Стан Вавринка в четвъртфиналите. Руснакът игра финали в трите подгряващи турнира преди US Open - Вашингтон, Монреал и Синсинати, като в последният от тях взе и титлата.

"Не мога да кажа какво го прави толкова специален през това лято, определено той прави нещата по правилния начин и се намира в много добра форма. Мисля, че Даниил е много уверен, играе със самочувствие и успехите му през лятото му дават такова. Със сигурност мачът няма да бъде лесен, но аз се чувствам готов", каза Димитров по повод предстоящия мач.

Двамата са се срещали два пъти дотук, като имат по една победа. И двата двубоя бяха през 2017 г., като в "Куинс" българинът спечели на четвъртфинал с 6:3, 3:6, 6:3. Няколко месеца по-късно във Вашингтон на твърди кортове Медведев спечели в два сета – 6:4, 6:2.

"Играл съм два пъти срещу него, той прави великолепно лято. Какво да кажа, знам играта му. Ще опитам да се възстановя и след това вече ще анализирам какво съм направил в този мач. И предстои да се подготвя за срещата срещу Даниил. Той е труден съперник", добави бившият №3.

В другия полуфинал един срещу друг се изправят трикратният шампион Рафаел Надал и италианецът Матео Беретини.

На прага на победа №300

Григор Димитров влезе в US Open след серия от отпадания в първи кръг на други турнири и с негативен баланс от 12 победи и 15 поражения през годината. След достигането до полуфинал българинът вече има положителен баланс, а освен това е само на една победа от достигането до 300 успеха в кариерата си.

На негова страна е и опитът, като 28-годишният българин е с 5 години по-голям от Медведев. Той има две участия на полуфинал в Шлема, като през 2014 г. на "Уимбълдън" загуби от Новак Джокович, а през 2017-а на Australian Open отстъпи пред Рафаел Надал. За пръв път българинът не е считан за абсолютен аутсайдер на тази фаза.

От началото на турнира Димитров поддържа много стабилна статистика, като в някои показатели превъзхожда вдъхновения си съперник. Българинът е допуснал 18 двойни грешки срещу 38 дотук за Медведев, а също така е пробит едва осем пъти при 29 точки за пробив, които е дал на съперниците си.

Бившият №3 поддържа ниво на първи сервис около 70-те процента, а също така е стабилен при играта, където е спечелил 71% от точките. Димитров има по-малко асове от Медведев 32 срещу 78, но е по-стабилен в основното си оръжие - форхенда. В този показател българинът е направил 64 уинъра и е допуснал 71 непредизвикани грешки. При Медведев те са 52 срещу 91.

Дневник