Има дати, които остават в историята не само заради важните събития, случили се на тях, но и заради значимите поуки за бъдещите поколения. Датата 6 септември 1885 година , на която се осъществява съединението на Княжество България с Източна Румелия определено е от тези дати. Това събитие дава ценна поука не само на бъдещите поколения българи, но и на държавите, които със своето влияние и със своята военна и икономическа мощ определят световния ход на историята. И тази поука се състои в това, че колкото и да са могъщи тези велики сили, мощта им не е достатъчна да сломи обединеният от справедлива кауза дух на българския народ.

Това каза в словото си по случай деня на Съединението днес в Шумен заместник-деканът на Факултет "Артилерия, ПВО и КИС" на НВУ "Васил Левски" подп. Цоню Цонев.  

На церемонията пред Паметника на загиналите във войните шуменци пл. "Кристал" се събраха много граждани. Сред официалните лица бяха народните представители Димитър Александров, Румен Генов, Иван Иванов и Нигяр Джафер, областният управител Стефан Желев, кметът Любомир Христов, председателят на общинския съвет Борислав Беджев, директорът на областната дирекция на полицията Ялчън Расим, военни и общественици.

В Деня на Съединението церемония по поднасяне на венци и цветя се провежда и пред паметната плоча в местността „Марашка кория“ в село Мараш. Там по време на летните войскови маневри княз Александър Батенберг приема Димитър Куртев и Манол Георгиев, участници в движението за Съединение, и дава подкрепата си.

ШУМ.БГ