Рекорден брой участници се включиха в петия щафетен маратон в София, който за трета година се проведе на 6 септември по случай Съединението на България. Общо 552 състезатели, разделени в 92 отбора, се включиха в "София Екиден маратон".

Рекордът на трасето също беше подобрен. Победител стана отборът на "Маратон Пловдив ТИМ", който завърши с време 2.11:36 ч. Алекс Василев, Александру Корнещи, Никола Начев, Мариус Йонеску Християн Стоянов и Данчо Петров подобриха с 4:03 мин. върховото постижение от миналата година.

Втори с време 2.13:19 ч. завърши отборът на "SLS Dream Team". Бронзът заслужи "Ние сме Българска армия" (2.32:22 ч.), в чийто състав бяха биатлонистът Владимир Илиев и световният шампион по ориентиране Станимир Беломъжев.

След щафетния маратон беше даден старта и на детската щафета 4х400 м. Най-бързи бяха представителите на "Академик" - Ангел Костов, Илайда Нуроллова, Евгения Стоименова и Емил Йорданов, следвани от "Приорити 1".

"София Екиден маратон" се провежда под патронажа на японското посолство. Тази година освен Съединението надпреварата отбеляза 140 години от първите дипломатически отношения на България със света и 15 години, откакто страната е в НАТО.

Състезанието е на щафетен принцип, като всеки отбор включва по шестима бегачи. Те изминават съответно по 5, 10, 5, 10, 5 и 7.195 км, което сумарно прави класическата дистанция от 42.195 км.

Дисциплината е лицензирана от Международната федерация по лека атлетика, като името "екиден" идва от японското "предаване на поста". 

Дневник