Двукратната олимпийска шампионка в бягането на 800 м Кастер Семеня реши да смени леката атлетика с футбола. Тя премина в южноафриканския женски отбор JVW, като ще може да играе за тима от началото на 2020 г.

"Гледам с нетърпение към това ново приключение. Оценявам любовта и подкрепата, която вече получавам от тима", каза Семеня за сайта на отбора.

Решението й идва, след като 28-годишната южноафриканка получи забрана да участва на предстоящето световното първенство по лека атлетика заради високите си нива на тестостерон в кръвта.

В началото на годината IAAF нареди спортистките с различно сексуално развитие (в дисциплините от 400 метра до една миля) да приемат медикаменти, за да понижат нивото на тестостерон, ако искат да се състезават при жените.

Семеня обжалва въвеждането на правилото през Спортния арбитражен съд в Лозана (КАС). На първа инстанция швейцарският федерален съд се произнесе в полза на южноафриканката, но по-късно той отхвърли молбата ѝ.

Според международната федерация по лека атлетика спортистките с по-високи нива на тестостерона като Семеня получават нечестно предимство спрямо останалите.

Дневник