Словенците Тадей Погачар и Примож Роглич нанесоха голям удар срещу останалите конкуренти в Обиколката на Испания, след като спечелиха време в 13-ия етап. Сънародниците, които карат в два различни отбора ОАЕ и "Йъмбо Висма", завършиха първи и втори на тежкото изкачване Лос Мачукос. Младият 20-годишен Погазар пресече финала пръв, като взе своята етапна победа, след като триумфира и в деветия етап в Андора.

Етапът беше дълъг само 166 км, като колоездачите изминаха дистанцията между Билбао и Лос Мачукос за 4:28.26 часа със средна скорост 37.19 км/ч.

Погачар и Роглич пристигнаха заедно на финала с 27 секунди пред най-близките си преследвачи Алехандро Валверде, Найро Кинтана и Рафал Майка. Времето, което спечели Роглич му позволи да увеличи аванса си в генералното класиране.

След 13 етапа Роглич води с 2.25 минути пред Валверде, а етапната победа изкачи Погазчар на подиума. Словенецът е на 3.01 минути зад своя сънародник. Мигел Анхел Лопес изгуби още една позиция и вече е четвърти на 3.18 минути, той сдава и бялата фланелка за най-добър колоездач до 25 години, като трикото отива в Погачар.


Една позиция изгуби и Найро Кинтана, който е на 3.33. В Топ 10 са още Майка (+6:15), Никола Еде (+7:18), Карл Фредрик Хаген (+7.33), Вилко Келдерман (+7.39) и Дилан Тьонс (+9.58).

В етапа имаше откъсване на 29 колоездачи и макар те да имаха аванс от окло 8 минути, голямата битка се разрази на финалното изкачване Лос Мачукос (6.8 км със среден наклон 9.2% и максимален до 25%).

Съставът на "Астана" наложи високо темпо в последните 30 км, за да намали аванса на групата и да елиминира помощниците на лидера Роглич. Лопес беше вкаран в добра позиция за височината, но не се осмели да атакува. Първото действие направи Кинтана, който обаче беше прихванат. Валверде се задържа с двамата словенци, докато Лопес започна да губи време, но след това Роглич и Погачар останаха сами в челото.

Те не бяха застигнати до края и Погачар грабна втората си етапна победа.

В събота предстои 14-ият етап, който е дълъг 188 км между Сан Висенте де ла Баркера и Овиедо. Той ще премине изцяло по морския бряг.

Дневник