След месеци на спад и много трудности Григор Димитров отбеляза завръщането си на голямата сцена с достигане до полуфинал на US Open. Българинът не успя да се класира на първия си финал в Шлема след загуба в три сета от Даниил Медведев 6:7 (5), 4:6, 3:6, но извлече много позитиви с играта си в Ню Йорк.

Бившият №3 в света победи носителя на 20 титли от Шлема Роджър Федерер и показа, че вече няма проблеми с контузии.

"Мачът беше много интересен и мисля, че мога да извлека доста неща от него. В най-важните моменти не ми се получи, а и Медведев игра много добре в ситуациите. Имаше моменти, в които не очаквах някои неща от него, но той ги правеше, а това оказа влияние", каза българинът.

Според Димитров загубата с 0:3 не отговаря на показаното на корта от двамата. "Мисля, че играх добре и дадох всичко от себе си".

Равносметката

"Последните седмици бяха много тежки, с много тренировки, гордея се с това, че играя отново. Не искам да бъда прекалено разочарован. Разбира се, сега е трудно е да се говори, но трябва да гледаме напред".

Достигането до полуфинал връща Димитров сред първите 25 на световната ранглиста. Той започна турнира в Ню Йорк от 78-о място, а след последното обновяване в понеделник ще бъде 25-и, като прави скок от 53 позиции.

Освен това след турнира в Ню Йорк българинът отново има положителен баланс през годината - 17 победи и 16 поражения. Това беше първи случай от януари насам, при който Димитров отстранява трима или повече съперници. На Australian Open българинът игра осминафинал.


Участието на полуфинал беше първо за него от година и половина насам, когато в Монте Карло в надпреварата от сериите "Мастърс" 1000 българинът загуби от Рафаел Надал.

"Трябва много бързо да премина през следващите дни. Да съм в добра форма за турнирите в Азия. Мисля, че има много позитиви за мен от този турнир, тъй като преди няколко седмици нямах добри резултати, а сега достигнах до полуфинал", каза още бившият №3.

Следващите изпитания

След US Open Димитров е заявил участие на турнира от сериите АТП 500 в Пекин. Преди година българинът игра осминафинал, като ще защитава 45 точки за световната ранглиста. Надпреварата започва на 30 септември и е подгряваща за "Мастърс" турнира в Шанхай.

През 2018 г. Димитров не взе участие в надпреварата, но с изкачването си в ранглистата ще влезе в основната схема.

Общо до края на 2019 г. българинът има да защитава едва 135 точки за ранглистата на АТП. Освен 45-те в Пекин, останалите са 90 точки от "Мастърс" турнира в Париж, където Димитров игра осминафинал.

Все още не е ясно дали Димитров ще участва във Виена, където отпадна на старта през 2018 г.

Дневник