Властите на испанската област Галисия предвиждат покупката на дронове, които да осигуряват бързата доставка на медицинско оборудване в помощ на изпаднали в беда поклонници, съобщават местните медии. През областта минава най-известният в света поклоннически маршрут "Пътят на Св. Яков" или "Камино де Сантяго", финалната точка на който е в катедралата "Св. Яков" в главния град на Галисия Сантяго де Компостела.

Годишно стотици хиляди хора изминават поклонническите маршрути, дълги общо около 1500 км, чиято крайна цел е западноиспанският град, където се пазят мощите на този ученик на Христос. По официални данни през 2018 г. общият брой на получилите сертификат е 327 хил. души като 18% от тях са били на възраст над 60 г.

Идеята на местните власти е дроновете да доставят електрокардиографи, дефибрилатори и друга животоспасяваща техника в случай на сърдечна атака. Системата ще бъде интегрирана с Бърза помощ и със спешния телефон 112.

Предвиденият бюджет е 1.1 млн. евро, информира АВС.

Идеята е системата да заработи до 2021 г. Тогава в Испания ще бъде отбелязана Годината на св. Яков и се очаква особено голям наплив на посетители, особено през юли, когато на 25-ви - неделя, е денят на патрона.

Дневник