Седмото издание на "Алея на книгата - София" започва днес, а неговото официално начало ще бъде дадено от 17.00 часа в специално обособения литературен кът до паметника на Алеко Константинов на бул. "Витоша". Изложението продължава до 15 септември и в него се включват над 70 издателства, съобщават организаторите.

Програмата предлага срещи с писатели като Ангел Игов, Светослав Т. Тодоров, Димитър Тонин, Добри Божилов, Романьола Мирославова и Камелия Кучер. На сцената ще излезе и Свилен Ноев от "Остава", за да представи биографичната книга на групата "аз Остава" на издателство Scribens.

Тазгодишното издание предлага и безплатни тестове по грамотност. На 14 септември (събота) от 15.00 до 17.00 часа, всеки, желаещ да провери знанията си по български правопис и пунктуация, може да направи диктовка или да реши езиков текст, както и да се консултира с млади учени от БАН за най-често допусканите грешки. Участниците ще си тръгнат със стикери "Написаното остава. Пиши правилно!", които могат да залепят върху табели или надписи на публични места, в които открият правописни грешки. Тези, които се справят най-успешно, ще получат награди. Тестовете са възможни благодарение на съдействието на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин".

Програмата за най-малките включва срещи с Петя Александрова и нейната стихосбирка "Как да порасна", с Катерина Нейнска и Светломира Минкова и тяхната нова книга "Фен и Бибит в Приказната гора" и концерт на детска вокална група "Сладки пуканки" към Националния дворец на децата.

Седмото издание на "Алея на книгата - София" ще се осъществи в пешеходната част на бул. "Витоша", между бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Узунджовска". Шатрите, в които ще са разположени издателствата, ще работят всеки ден от 10.00 до 20.00 часа.

Дневник