Инициативата по почистване на военните паметници, която се осъществява от Военно окръжие - Шумен и десетте общински администрации в областта, получи 16 800 лв. финансова подкрепа от държавата. С тях ще се извършат ремонтни и довършителни дейности на военните паметници в шест общини - Венец, Върбица, Каспичан, Нови пазар, Смядово и Хитрино.

2400 лв. са предназначени за ремонт на военния паметник в с. Изгрев, община Венец. В община Върбица ремонти ще се извършат на паметника на загиналите във Втората световна война в с. Ловец и на паметника на загиналите във Втората световна война в с. Тушовица. За тях са отпуснати, съответно 2000 лв. и 1 200 лв.

Довършителни дейности за 3000 лв.  ще се извършат  по паметника на загиналите във войните в каспичанското с. Върбяне. 1 800 лв. пък са отпуснати за ремонт на паметник на четирима войници, убити през 1880 г., който се намира в стария гробищен парк на Нови пазар.

Община Смядово ще ремонтира военния паметник в с. Риш с 4 400 лв, а община Хитрино с 2000 лв. ще извърши ремонт на паметника на загиналите във Втората световна война в с. Върбак.

Целта на инициативата е да се почистят и освежат всички военни паметници от област Шумен и да се актуализират данните в електронния регистър на Националния военноисторически музей и на регистъра на Областната администрация в Шумен, съобщиха от шуменското Военно окръжие.

ШУМ.БГ