Руският сенатор Константин Косачов обяви, че е разтревожен от съобщенията за задържането на "активни привърженици на приятелските отношения с Русия" и заяви, че е готов да ги защитава, включително по обществено-политическа линия.

Косачов е председател на комисията за външни отношения към Съвета на федерацията (руския сенат). Коментарът му във "Фейсбук" последва новината за четиричасовия разпит на Юрий Борисов, бившия главен редактор на в. "Дума", в София. В съобщение на Специализираната прокуратура той бе посочен като свидетел по разследване, отнасящо се за шпионаж.

"Крайно тревожни новини идват от България. Поредица задържания, разпити и обвинения в "шпионаж" срещу група активни привърженици на приятелските отношения с Русия. Отлично познавам мнозина от тях", написа той.

Косачов добави, че руските парламентаристи са постигнали в сътрудничество с тези хора много неща по обществена линия, включително в рамките на Ливадийския форум, организиран всяка година в Крим от Съвета на федерацията. "Ще видим как стоят нещата и решително ще ги браним. По всички линии - дипломатическа, обществено-политическа и, ако е уместно, юридическа", подчерта сенаторът.

Косачов допълни, че смята да поиска изчерпателни оценки на събитието от международни правозащитници, занимаващи се с "темата за затворници на съвестта" и от НАТО и Евросъюза, които са съюзници на България".

Той използва случая и за да обясни, че България се е "опозорила" с оценката си за Втората световна война. Сенаторът вероятно има предвид спорната изложба за освобождението на Европа, открита вчера в София.

Дневник