При извършените нови проверки в свинекомплекси и ферми тип А, след двете огнища на африканска чума при свинете от породата източнобалканска в община Смядово, няма констатирани нови случаи.

Това стана ясно на провелата се днес Областна епизоотична комисия, водена от областния управител проф. Стефан Желев.

„Извършихме клинични прегледи като проверихме три промишлени свиневъдни комплекси и една ферма тип А  извън 10 - километровата зона. Инспекторите ни не са констатирали клинични признаци на болестта“, каза д-р Наташа Баева, началник -  отдел „Здравеопазване на животните при Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Шумен.

По думите и взети са и проби от четири умрели прасета в промишлените свинеферми, които  са с отрицателни резултати. „Общо за цялата седмица имаме изпратени 51 проби от животновъдни ферми, които са отрицателни и чакаме още около 10 резултата, които не сме получили. Към лаборатория са постъпили проби от 9 отстреляни диви свине, като за 3 от тях резултатите все още не са пристигнали“, уточни д-р Баева.

Тя допълни, че към момента общият брой на свинете в Шуменско е около 68 000 броя, отглеждани в 7 промишлени свинекомплекса и 12 ферми тип А, а при свинете порода източнобалканска от 16 стадата са вече 14.

Предстои инспекторите на ОДБХ да вземат проби както от 3 км., така и от 10-километровата зони, както и да извършват проверки  на обекти, относно събирането, съхранението, предаването, транспортирането, преработването и обезвреждането на странични животински продукти, в частност кухненски отпадъци.

За тези проверки има издадена заповед от вчера на изпълнителния директор на БАБХ, но според д-р Нели Маринова, началник-отдел „Контрол на храните“ при ОДБХ те се правят ежедневно от август м.г., при откриване на случай на АЧС във Варна.

„От миналата година извършваме ежедневни проверки и всяка седмица изготвяме доклад, тъй като кухненските отпадъци са един от рисковете за епизоотично разпространение на АЧС“, каза тя и огласи проверките от последната епизоотична комисия до днес. Проверени са два обекта за бързи закуски, четири кафе-аператива и една механа. „При едно от заведенията за бързи закуски установихме нарушения и са взети мерки“, допълни д-р Маринова. 

Днес Областната епизоотична комисия излезе с нови решения и набелязани допълнителни мерки.

ШУМ.БГ