Доста тревожни новини идват от  България, съобщава днес на сайта си руската телевизия "Царьград".

Вчера имаше акция на спецпрокуратурата, ДАНС и МВР, в която бяха задържани и разпитвани членове на Национално движение "Русофили" по подозрение в шпионаж. Сред тях беше и секретарят на "Русофили"и бивш главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов, както и председателят на движението Николай Малинов.

Днес от прокуратурата съобщиха, че на Малинов е повдигнато обвинение по чл. 105, ал. 1, предложение 2 от НК и е пуснат под гаранция срещу парична гаранция от 50 хил. лв. Самият Решетников няма да може в срок от 10 години да влиза на територията на страната.
 

По този повод телеканалът цитира зам.- председатела на Обществото за развитие на руското историческо просвещение "Двуглав орел" Леонид Решетников,  който на страницата си във Фейсбук отбелязва, че "американците започнаха кампания на "лов на руски шпиони в България".

Във Фейсбук той написа, че неотдавна дал интервю на журналист от "Ню Йорк таймс", който го разпитвал за "глупости" като "имперски планове, възраждане на монархията и за Путин - цар".

"Опитват се да въвлекат нашето Общество за руска историческа просвета "Двуглав орел", което работи само в Русия в някакви фантастични планове. Но това им е достатъчно, за да громят истинските български патриоти", пише в статуса си Решетников. "Уверен съм, че с тези си акции днешните власти в България напълно се дискредитират в очите на българския народ. Да нападаш хора, само за това че те тачат традициите и историята, жертвите, дадени от Русия при създаването на българската държава, могат само врагове на България".

ClubZ