Съдът на Европейския съюз отсъди в полза на Полша в спор за това дали "Газпром" има право да полза пълния капацитет на газова връзка в Германия. Решението на съда, което отменя предоставено от Европейската комисия 100-процентово право над "Опал" - сухопътен участък, който пренася газ от "Северен поток", тръбите от Русия до Германия по дъното на Балтийско море.

От 2013 г. "Газпром" имаше право да ползва 50% от капацитета на "Опал", а комисията почти удвои този дял, давайки фактически монопол на руския енергиен гигант. Украйна и Полша протестираха срещу това - украинската "Нафтогаз" например заяви, че може да загуби приходи от транзита на руски газ, доставян в Европа

Заради тези ограничения ще се наложи да се съкрати преносът през "Северен поток", а това, според "Блумбърг" и полското министерство на енергетиката, ще попречи на "Газпром" да се откаже напълно от транзита на газ през територията на Украйна. Такива планове вече бяха обявени във връзка с изграждането на "Турски поток", който заобикаля страната, и забавения "Северен поток 2", а и с изтичащия договор за транзит на 31 декември тази година.

Варшава смята, това снижава вероятността от сериозна газова криза, която може да засегне и други части от Европа. Държавната петролно-газова компания на страната PGNiG вече е отбелязвала, че решението на Еврокомисията е прието в нарушенеи на европейското законодателство, а и не е изучено "влиянието му върху газовия пазар на Полша, Литва и Латвия или която и да е друга страна в Централна Европа."

След девет дни са и следващите преговори между представители на Русия и Украйна в Брюксел, където ще се обсъжда възможността за транзит на руски газ и от 2020 г. нататък. Източници на РБК, близки до руската делегация, твърдят, че досегашният зам.-председател на ЕК за енергийния съюз Марош Шефчович иска десетгодишен договор.

Русия вече е заявявала, че иска по-кратки срокове, но решението за "Опал" (с капацитет 36 млрд. куб. м годишно) може да влоши преговорната ѝ позиция.

"Газпром" също така планираше да пусне "Северен поток 2" в началото на идната година (55 млрд. куб. м), но забавянето на разрешително от Дания осуетява тези намерения.

Дневник