Американският президент Доналд Тръмп е уведомил съветника си по въпросите на националната сигурност Джон Болтън, че услугите му "вече не са необходими".

Това съобщи самият Тръмп в социалната мрежа "Туитър".

"Снощи информирах Джон Болтън, че услугите му вече не са нужни в Белия дом. Несъгласието ми с много от предложенията му е остро, така е и с други от администрацията," обясни Тръмп. "Затова поисках от Джон оставката му, която ми бе дадена тази сутрин. Много благодаря на Джон за услугите му."

Очаква се да бъде обявен нов съветник другата седмица.

Тръмп изненада мнозина със съобщението, тъй като след по-малко от час се очакваше извънреден брифинг на Болтън с държавния секретар Майк Помпео и финансовия министър Стивън Мнучин.

Изненадан, изглежда, е и самият Болтън - "Ройтерс" го цитира с думите, че предложил на президента да подаде оставка снощи, а отговорът бил: "Да говорим за това утре."

Не е посочено конкретно по кои теми има несъгласие между Тръмп и Болтън. Същевременно съветникът, който е ярък привърженик на военните интервенции и военното присъствие на САЩ по света, според "Вашингтон пост" е бил в конфликт заради дипломатическите усилия на Тръмп с талибаните, които биха довели до изтегляне на американските войници (подобен резултат сега е по-малко възможен, след като президентът отмени среща с талибаните).

Дневник