Два протеста – в подкрепа и срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, блокираха за няколко часа движението в центъра на София във вторник вечер. До напрежение и сблъсъци не се стигна, въпреки видимото присъствие на провокатори и докараните групи за участие.

Инициатива "Правосъдие за всеки" организира поредния си "Марш за правосъдие", който бе анонсиран още през юли, след като стана известно, че единственият кандидат за поста на Сотир Цацаров е Иван Гешев. Още тогава организацията настоя прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да оттегли единодушната си номинация и да предложи по-достоен кандидат за поста.

Днес, в навечерието на продължаващата процедура по избора на нов главен прокурор, от "Правосъдие за всеки" се събраха на поредно събитие. Пред Съдебната палата в София се събраха над 3000 души, които се обявиха срещу кандидатурата и настояха за прозрачна процедура, действителен избор с повече кандидати и оттегляне на номинацията на Гешев.

Още в началото около 18:00 ч. от стълбите на Съдебната палата организаторите забелязаха "гости". Две различни групи, видимо отличаващи се от протестиращите, бяха застанали по периферията на множеството. Сред хората се набиваха на очи млади мъже в черни тениски, които се бяха отделили в едната част на протеста, и приличаха на ултраси от фенклубове.

Опитът на репортер на "Дневник" да разговаря с тях удари на камък. Едно от момчетата каза, че не е от София. Попитан дали е част от протестиращите, той обясни само, че е от Перник, но неговите приятели му направиха знак да мълчи и заявиха, че са студенти.

Малко по-късно някои от тези протестиращи свалиха тениските си и показаха татуировка с нацистки символи. Според някои от организаторите присъствието на тези момчета е целяло да дискредитира гражданския протест срещу номинацията на Гешев.

От противоположната страна на площада бяха застанали друга група млади мъже, които държаха голям плакат с надпис "Свобода за Димитър Желязков" (Митьо Очите), а други настояваха да бъде освободен кмета на село Галиче Ценко Чоков.

Друга група граждани, основно от ромски произход, развяваха надписи: "Гешев е расист". Те се появиха като група, извадиха листите с надписа, постояха за снимки и след това си тръгнаха. От репортаж на БиТиВи, заснет по-рано стана ясно, че някои от участниците в тази "акция" четат, че на плаката пише "Гешев е радост". Сайтът "За Перник" съобщи, че в ранния следобед от града са тръгнали автобуси с роми за протест в София.

Организаторите многократно призоваха протестиращите да не се поддават по никакъв начин на провокации и да избягват сблъсъци. Те се обявиха срещу опитите за политическо влияние върху съдебната власт и в защита на разделението на властите.

Протестът и този път бе подкрепен от гражданско сдружение "Боец" с председател Георги Георгиев, който говори пред събралите се. На него присъстваха кандидатът за кмет на София Десислава Иванчева, която дойде заедно с Биляна Петрова. Двете са са били освободени за протеста от домовете си, където са под домашен арест, докато очакват делото, по което са подсъдими за подкуп да стигне до втора инстанция. С тях дойде и Петър Кърджилов – бивш пиар на община "Младост" и еаст от екипа на бившия кмет Десислава Иванчева. Кърджилов призова от стълбите на Съдебната палата за блокада на ключови кръстовища докато не бъде оттеглена номинацията на Гешев.

Сред участниците в шествието бяха бившият правосъден министър и председател на "Демократична България" Христо Иванов, кандидатът за кмет на обединението Борислав Игнатов, както и съдията от Софийския районен съд Методи Лалов, който е в оставка от месец и в очакване да бъде освободен от поста и да оглави листата за общински съветници.

Сред присъстващите бе и друг кандидат за столичен кмет – Борис Бонев, издигнат от "Спаси София", както и журналиста от "Биволъ" Димитър Стоянов, който обяви, че шествието е подкрепено и от главния редактор Атанас Чобанов, който от години живее във Франция.

Граждани разказаха, че в една демократична държава трябва да има повече от един кандидат за този важен пост. Шествието тръгна по променен маршрут, за да се избегнат сблъсъци с контрапротестиращи и заради фестивала "Алея на книгата".

То мина по ул. "Алабин", "Граф Игнатиев", "Патриарх Евтимий" и около 20:00 ч. стигна до Народното събрание.

Пред Съдебната палата хората скандираха "Оставка", "Не на мафията", "Реформа" и "Гешев е позор".

Ученици бранят кандидатурата на Гешев на контрапротест

От другата страна на Църквата "Св. Неделя" на мегафон и като в рефрен от трибуната на стадион викаха "И преди, и сега Гешев значи свобода".

Още около 16.50 ч. на площад "Независимост" започнаха да се събират хора за контрапротест в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев. Той бе обявен от ПИК, а участници в него на два пъти опитаха да стигнат до бул. "Витоша", но се връщаха обратно. "Тук сме да защитим България и правосъдието", заявиха организаторите, според които несъгласните с кандидатурата на Гешев за главен прокурор, подкрепят олигархията.

Междувременно водещата на телевизията на "Пик" Ива Николова четеше материал, който представяше като компромати срещу Десислава Иванчева. Основните скандирания бяха: "Гешев - закон и ред" и "И преди, и сега Гешев значи свобода".

Сред протестиращите имаше и ученици, някои от тях носеха плакати. На въпрос на "Дневник" 12-годишно момиче отговори, че не знае какво търси на този протест, но с нейни приятели били доведени от майките си.

Част от присъстващите изобщо не можаха да обяснят срещу кого и в подкрепа на кого протестират.

"Питай тия дето говорят, аз съм тука на гости", каза мъж на средна възраст, а друг отговори "Аз съм тука така".

Някои от присъстващите казаха, че подкрепят Гешев, защото се бори срещу олигархията. Нито един от тях не успя да даде по-подробна информация за мотивите си. "Гешев вкарва хора в ареста", заяви 16-годишен ученик.
Към 19.30 часа участниците в контрапротеста започнаха да се разотиват, а някои от тях се качиха на автобуси. Преди това си направиха общи снимки за спомен.

Призивът на "Пик" е да се събират за Гешев и в сряда, и в четвъртък.

Протестиращите от "Правосъдие за всеки" обявиха следващото си събитие също за четвъртък, отново пред Съдебната палата.