Европейският съюз ще се опита да убеди президента на САЩ Доналд Тръмп да види "грешката в начина си на действие" и да изостави някои от безразсъдните си търговски политики. Това каза вчера стъпващият в длъжност от ноември нов еврокомисар по търговията Фил Хоган, цитиран от "Ройтерс".

"Г-н Тръмп несъмнено показа ясното си предпочитание към търговски войни вместо към търговски споразумения. Ако той продължи с тази особена динамика на протекционизъм, то аз очаквам, че ЕС ще продължи да сключва сделки по света", заяви ирландецът Фил Хоган пред ирландската национална телевизия Ар Ти И.

"Очевидно ще направим всичко, което е във възможностите ни, за да накараме Тръмп да види грешката в начина си на действие и се надяваме, че ще е в състояние да изостави отчасти безразсъдното поведение, което виждаме от него в отношенията му с Китай и в определянето на ЕС като риск за сигурността", добави новият еврокомисар.

Ирландският премиер Лио Варадкар вчера определи назначаването Хоган за комисар по търговията като "много положително развитие за Ирландия".

"Еврокомисарят Хоган разбира се ще работи за Европа като цяло, но определено е предимство да имаме ирландец на тази ключова позиция през идните пет години", коментира Варадкар. Той специално спомена търговското споразумение с Великобритания след Брекзит.

Ирландия е възприемана като най-засегнатата страна от решението на Великобритания да напусне ЕС, припомня "Ройтерс".

/БТА, Дневник