В хода на разследването за шпионаж в полза на Русия, след извършени претърсвания в София, Перник и Брезник, на 9 септември са били задържани общо 8 лица. Задържането им е било въз основа на Закона за МВР в рамките на 24 часа, като през това време те са били предадени на следователите към Специализираната прокуратура.

Това съобщи вътрешният министър Младен Маринов в пленарната зала на Народното събрание, където беше поканен от Парламентарната група на ГЕРБ заедно с председателя на ДАНС Димитър Георгиев да информират депутатите за разследването на шпионаж в полза на Русия. В хода на това разследване вчера е привлечен под наказателна отговорност председателят на движение "Русофили" Николай Малинов.

Така министър Младенов за първи път потвърди пред депутатите информацията , че наистина е имало извършени арести сутринта на 9 септември.

Маринов отказа повече информация с обяснението, че няма разрешението на наблюдаващия прокурор.

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев повтори накратко изявленията от вчера на зам.-главния прокурор Иван Гешев, че е установен трансфер на финансови средства към Малинов от две чужди организации, ръководени от "две лица", като чрез тази схема са финансирани мероприятия, засягащи националната
сигурност и опитващи да променят геополитическата ориентация на страната. чрез "проект България". Едното лице фигурирало в списък на САЩ и ЕС, другият е извършвал действия срещу Украйна. Малинов поддържал продължителен контакт с тези две лица, от които шефът на ДАНС спомена името на Малофеев, който превеждал средства за "проект България". Георгиев също като министъра каза, че не може да даде повече информация, тъй като и той няма разрешение от наблюдаващия прокурор.

Изказванията на вътрешния министър и председателя на ДАНС отнеха няколко минути. Оскъдните данни според депутати от БСП предизвикаха острите им реакции от трибуната. Преди изслушването те предложиха да бъде закрито заседанието, за да поискат по-пълна информация, но двукратно гласуване отхвърли предложението им. От БСП настояха и да бъде поканен премиерът Бойко Борисов. Председателят Цвета Караянчева съобщи, че той е зает с предварително поети ангажименти и не може да се отзове на поканата.

БСП: Това е подигравка с Народното събрание

Иван Иванов, Георги Свиленски, Таско Ерменков и други депутати заявиха от трибуната, че "случилото се току-що е подигравка с Народното събрание", тъй като изнесената информация била съкратено повторение на вчерашната официална информация. И че депутатите били принудени да се осведомяват от медиите, въпреки че парламентът бил първата институция на държавата. Призоваха Цвета Караянчева да покани отново в залата министъра и шефа на ДАНС и да закрие заседанието, за да бъде поискана по-пълна информация. Антон Кутев настоя отново "да бъде извикан премиерът", ако трябва да се отложи заседанието в удобен за него час. "Как така рано сутрин се арестуват осем души, сред тях професори и журналисти и се извеждат с белезници като свидетели" - запита риторично Ерменков. Караянчева напомни, че предложението за закриване на заседанието вече е отхвърлено с гласуване.

Депутатът от "Атака" Павел Шопов пък предложи да бъде поканен главния прокурор Сотир Цацаров. Шопов коментира от трибуната, че щом и министърът, и председателят на ДАНС мотивират невъзможността да изнесат повече информация поради липса на разрешение от наблюдаващия прокурор, то "нека да поканим главния прокурор".

До момента няма информация дали главният прокурор ще се отзове на поканата.

Дневник