Хонконгската фондова борса отправи неочаквано предложение да купи тази в Лондон за няколко десетки милиарда долара, предадоха "Файненшъл таймс" и "Блумбърг".

Стойността на сделката е 32 млрд. лири (около 36 млрд. евро). Става дума за по 20.45 лири за акция.

Ако подобна сделка се сключи, би била най-голямата в историята на борсата. Хонконгската фондова борса, една от най-важните в света, вече притежава Лондонската борса за метали след сделка за 1.4 млрд. паунда през 2012 г.

Според "Файненшъл таймс" Чарлз Ли, изпълнителен директор на борсата, се опитва да я превърне в "универсален магазин" за инвеститори, гледащи към Китай с идеята, че страната ще продължи да отваря капиталовите си пазари за останалия свят.

В съобщението си Ли обяснява, че двете борси заедно "ще свързват Изток и Запад, ще са по-диверсифицирани и ще могат да предлагат на клиентите повече иновации, управление на риска и възможности за търгуване". По думите му това би създало "водеща глобална борса, която се разпростира върху Азия, Европа и Съединените щати". Това е и "вот на доверие в Лондон и бъдещата роля на Обединеното кралство като глобален финансов център".

Предложението дойде в момент, когато Китай опитва да омекоти ефекта от икономическото забавяне и търговската война със САЩ.

"Блумбърг" отбелязва, че с подобна сделка може да се постави под въпрос сделката, с която Лондонската фондова борса иска да се трансформира, придобивайки глобалната компания за финансови услуги "Рефинитив" за 27 млрд. долара. Хонконгската борса обаче поставя условие - отказ от сделката.

Лондонската фондова борса потвърди офертата, но добави, че запазва ангажимента си към "предлаганото придобиване на "Рефинитив холдингс", пише "Ройтерс".

Междувременно министърът по въпросите на бизнеса Андреа Ледсъм, която даваше интервю за "Блумбърг" в момента на съобщението, каза, че британските власти биха "гледали много внимателно всичко, което има последици за сигурността на Обединеното кралство".

Дневник