От днес в Шумен вече работи Център за събиране и съхраняване на опасни битови отпадъци. Там шуменци ще могат да предават стари бои, лакове, перилни препарати, киселини, лекарства с изтекъл срок на годност, продукти свързани с домашните любимци, живачни термометри, акумулатори, електронно електрическо оборудване, батерии и др.

Това съобщиха днес на пресконференция заместник-кметът по „Строителство и екология“ Боян Тодоров и Живка Атанасов, главен експерт „Екология“ в общината.

Площадката бе изградена по пилотен проект „Пилотни модели за екологосъобразно събиране и временно съхраняване на опасни битови отпадъци“ по Българо-швейцарската програма за сътрудничество“. Финансирането бе в размер на 1 845 000 лв. и включва  972 389  лв. за строителство, 464 000 лв. за оборудване и 409 640 лв. за мобилни събирателни пунктове, които ще обслужват всяко едно населено място в 8-те общини от Регионалното сдружение за управление на отпадъците.

Тя е разположена на площ от три декара и се намира на бул. "Симеон Велики" на изхода на Шумен в посока към Варна и вече има разрешение за ползване. Преди дни е предадена за стопанисване от ОП "Чистота".

В центъра работи екип от 7 души, от които 3-ма са шофьори и те вече са преминали специално обучение за работа с опасни отпадъци и съхранението им.

"Всеки гражданин може да дойде и да остави в удобно за него време своите отпадъци, като събирането им е безплатно. Работното време на площадката е в понеделник от 8.30 - 13.00 ч. и 13.30 - 17.00 ч. В дните от вторник до петък от 8.30 - 13.00 ч. и 13.30 - 18.00 ч., а в събота от 9.00 до 13.00 ч.", каза Живка Атанасова. Тя допълни, че един от мобилните бусове ще се ползва по график за откриване на пунктове и в кварталите на града за улеснение на гражданите.

"До 7 декември е в сила реализацията на проекта и всички събрани до тогава отпадъци ще бъдат извозени от площадката и предадени за обезвреждане и оползотворяването им с финансови средства по швейцарската програма", каза Атанасова и призовава шуменци да са активни. След този срок дейностите ще бъдат за сметка на общината, която ще покрива разходите за събиране, предаване и обезвреждане от Такса "Битови отпадъци".

Атанасова припомни, че общината организира разделно събиране за дрехи, за строителни отпадъци, както и всеки вторник за едрогабаритни отпадъци, а в сряда - за растителни.

На сайта на Общината има информация за разделното събиране на отпадъци, към която днес ще бъде добавена и тази за събиране на опасните битови отпадъци.

ШУМ.БГ