В отсъствието на Мая Манолова градската организация на БСП в София подкрепи кандидатурата й за столичен кмет, а лидерът на социалистите в града Калоян Паргов призова въпреки различията градската десница да я подкрепи на евентуален балотаж с кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова. В подкрепа на кандидатурата гласуваха 142 социалисти, а двама се въздържаха. По-рано всички други номинирани са си направили самоотвод.

"Убеден съм, че никой в тази зала няма съмнение, че единствената възможност, чрез която можем да нанесем решаващ удар на ГЕРБ в София, е Мая Манолова. 30 години не успяхме да направим пробив в столицата. Манолова има потенциала да мобилизира избиратели, които досега не са ни подкрепяли", обяви Калоян Паргов пред делегатите на конференцията на "Позитано" 20 днес. Пред журналисти определи шансовете на Манолова да стане кмет на София като значителни.

Според него симпатизантите на "Демократична България" ще се окажат решаващи за балотажа в София. Той каза, че въпреки различията БСП и десницата имат еднакви виждания срещу корупцията, за управлението на трафика и за мерките срещу мръсния въздух. По думите му след изборите в общинския съвет заедно многат да направят мнозинство, което да е алтернатива на ГЕРБ.

На конференцията лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче даде да се разбере, че има условия за подкрепата за кандидатурата на Манолова - да приеме платформата на социалистите и да защитава мерки като почистването на столицата да се поеме от общинско дружество, да се пуска по-често зелен билет в градския транспорт, да има общински жилища за бедни семейства и др. Днес е решено, че столичните социалисти ще се срещнат с Манолова, за да обсъдят приетата от БСП платформа за управление на Столична община.

Преди да стане омбудсман, Манолова бе депутат от БСП десет години.

Дневник