Административният съд в Перник постанови след закрито заседание, че трябва да бъдат пуснати спрените мощности на "Топлофикация – Перник" АД, се вижда от определение на институцията, качено на сайта й.

Произнасянето е след жалба на Любомир Спасов , изпълнителен директор на теца срещу заповед на Регионална инспекция по околната среда и водите – Перник от 4 септември, с която бе разпоредено част от мощностите на теца да бъдат спрени. Причина за това стана проверка, разпоредена от прокуратурата след протест на граждани, при която бе открита биомаса, за която тецът няма разрешение да изгаря. До проверката пък се стигна след протест на граждани, по чиито сигнали дотогава няколко институции не бяха открили източника на задушливия дим, който се носи над града всяка вечер, когато се стъмни.

От теца, свързан с бизнесмена Христо Ковачки, тогава отрекоха да изгарят биомаса, но заповедта бе изпълнена. В резултат топлофикацията спря топлата вода на жителите на Перник.

В решението си съдът се позовава на текст от Административнопроцесуалния кодекс, който му дава право да спре предварителното изпълнение на заповедта на друг орган до окончателното произнасяне по случая.

В седемдневен срок от връчването на определението екоинспекцията в Перник може да обжалва определението на съда.

Дневник