Филип Жилбер спечели втора етапна победа в тазгодишната Вуелта, след като триумфира в 17-ия етап. Белгиецът беше най-добър в най-дългия етап през 2019 г. - 219 км между Арана де Дуеро и Гуадалахара. Етапът беше съпроводен и с най-високата средна скорост 50.6 км/ч.

Колоездачът на "Декьонинк Куикстеп" направи атака в последните 200 метра и изпревари Сам Бенет от "Бора". Трети стана съотборникът на Жилбер Реми Каваня. Белгиецът взе втори етапен успех тази година след този в 12-ия етап.

Въпреки че нямаше нито едно категоризирано изкачване, етапът се оказа един от най-интересните в Обиколката на Испания дотук. Той доведе и до разместване в генералното класиране, където Найро Кинтана навакса 5:19 минути на лидера Примож Роглич, за да се върне на второ място в класирането.

От началото на етапа се откъсна група от 40 колоездачи, които се възползваха от силния страничен вятър. В групата беше Кинтана с трима свои съотборници от "Мовистар", седем състезатели на "Декьонинк Куикстеп", най-добрият спринтьор дотук Сам Бенет, както и кандидатът за топ 10 Вилко Келдерман ("Сънуеб").

Преднината на групата започна да се увеличава постоянно и в един момент нарасна до близо 7 минути. В основната група много работа свършиха от "Астана", ОАЕ, "Бора" и отборът на Роглич, които намалиха разликата. Словенецът обаче остана изолиран след нова акция на "Мовистар" в групата на червената фланелка на кратко изкачване.

До финала нова изненада за Роглич нямаше, като той завърши с 5.29 минути зад Жилбер и 5.19 зад Кинтана.

В генералното класиране лидерът на "Йъмбо Висма" запазва червеното трико с аванс от 2.24 минути пред Кинтана и 2.48 пред Валверде. Четвърти е Тадей Погачар на 3.42 минути, а в битката за победата е и Мигел Анхел Лопес (+3.59).

В топ 10 са още Келдерман (+5.05), Рафал Майка (+7.40), Джеймс Нокс (+8.03), Карл Фредрик Хаген (+10.43) и Дилан Тьонс (+12.21).

В четвъртък предстои 18-ият етап, който включва 177 км с четири изкачвания от първа категория и финал след спускане.

Дневник