Чешкият президент Милош Земан зарадва домакините си на посещение в Белград с обещание да опита да убеди страната си да оттегли дипломатическото признаване на Косово, предават "Болкан инсайт" и "Свободна Европа".

На пресконференция със сръбския си колега Александър Вучич той пое ангажимента и ако успее, Белград ще може да разтълкува случващото се като дипломатически триумф. Сърбия изтъква в последната година, че е убедила редица малки държави (като Суринам) да оттеглят решението за признаване на обявилата независимост през 2008 г. страна.

Чехия е 41-вата страна, признала Косово. "Не съм диктатор... но ще направя каквото мога, за да повдигна темата и да видя дали това (оттегляне на признанието) е възможност," каза Земан без други обяснения, съобщи "Болкан инсайт". Президентът смята да направи това на съвет, свързан с чешката конституция, който се очаква до месец.

Негов говорител потвърди намерението му, като каза, че към чешкия кабинет ще бъде отправен въпрос дали оттеглянето на признанието е възможно.

Възможно ли е това

Чешкият външен министър Томас Петричек реагира бързо. В "Туитър" той написа, че кабинетът в Прага не е променил позицията си за Косово или която и да било друга страна от Западните Балкани. "Продължаваме напълно да подкрепяме диалога между Сърбия и Косово и пътя им към ЕС."


Ако все пак Земан успее, Чехия би се превърнала в шестата страна в Европейския съюз, която не признава Косово. Първите пет са Испания, Гърция, Кипър, Румъния и Словакия.

Освен Суринам държавите, отказали се от признаването на Косово в последните 2 години, на практика са Суринам, Бурунди, Папуа Нова Гвинея, Лесото, Коморските острови, Доминика, Гренада, Соломоновите острови, Мадагаскар, Палау, Того и Централноафриканската република.

По време на визитата Земан използва езика на Сърбия, за да опише Косово - например "държава, ръководена от военнопрестъпници, не бива да бъде в общността на демократичните държави." Още вчера той каза пред медии на летището в Белград: "Обичам Сърбия и сърбите. И не обичам Косово". В замяна Вучич заяви днес: "Земан е истински приятел на Сърбия. Рядкост е такива хора да идват в Сърбия - които наистина я обичат." Той добави, че Белград продължава да държи на влизане в ЕС, но са му скъпи и Русия, и Китай.

Не за първи път

Земан е спорна фигура в Чехия. Известен с евроскептицизма си и с топлите си връзки с Русия и Китай, той е заявявал и че интеграцията на мигранти мюсюлмани в Европа (хиляди такива от Косово работят в ЕС) не е възможна.

Косово, където скоро ще има избори заради оставката на премиера Рамуш Харадинай, заяви, че няма да участва в насрочена за утре среща в Прага, в която участват балкански страни и държави от Вишеградската група (Чехия, Словакия, Унгария и Полша).

Сръбското издание на телевизия N1 отбелязва, че Земан вече е направил подобно изказване веднъж - миналата седмица е заявил почти същото в интервю за проруското издание с алтернативни новини "Парламентни лист"

Дневник