Учени са създали два ембриона на северен бял носорог като част от усилията да спасят почти изчезналия вид, предаде ДПА.
 

"Отбелязваме важно събитие по осеяния с препятствия път, което ни позволява да планираме бъдещите стъпки в програмата за спасяването на северния бял носорог", се посочва в изявление, направено от Томас Хилдебранд от Института за изследване на животните и дивата природа "Лайбниц" в Германия.

През август учените успешно взеха яйцеклетки от последните две останали женски от вида - Наджин и Фату, които живеят в Кения. Яйцеклетките бяха изпратени в лаборатория в Кремона, Италия, и изкуствено оплодени със сперма от вече покойни мъжки северни бели носорози, пише БТА.

"След десетдневен инкубационен период две от яйцеклетките на Фату се развиха в жизнеспособни ембриони, които бяха криосъхранени за бъдещ трансфер. От яйцеклетките на Наджин не се развиха жизнеспособни ембриони", казва Чезаре Гали от лабораторията "Авантеа" в Кремона, Италия.

Учените планират замразените ембриони в бъдещ момент да бъдат прехвърлени на сурогатни майки от вида южен бял носорог, тъй като Наджин и Фату не са в състояние да износят бременност поради различни здравословни причини.

"Предстои ни да изминем дълъг път", споделят специалисти от резервата "Ол Педжета" в Кения, където живеят Наджин и Фату.

Процедурата е резултат от години на изследвания и набиране на средства, след като опитите за естествено размножаване на носорозите се оказаха неуспешни.

Судан - последният мъжки северен бял носорог, се спомина миналата година. Преди това обаче от него и няколко други мъжки екземпляра е взета замразена сперма с надеждата, че за спасяването на вида могат да бъдат приложени техники за асистирана репродукция.

Днес.бг