Европейската квалификация между Англия и България отмина преди няколко дни, но бързо след успеха с 4:0 на Острова вече мислят за ответния двубой между двата тима, който е през октомври. Причината е не притеснение от тима на Красимир Балъков, а от евентуални расистки прояви срещу английските футболисти в София. Това каза селекционерът на "Трите лъва" Гарет Саутгейт.

България ще приеме Англия на 14 октомври, но за този двубой ще бъде затворен сектор с поне 5000 места на стадион "Васил Левски". Причината е наказание, наложено от УЕФА заради расистки и хомофобски прояви от квалификациите с Косово (2:3) и Чехия (1:2).

"Притесняваме се от разисъм в София и това е нещо, за което имаме план как да постъпим. Вече сме обсъждали темата с играчите, защото сме наясно, че това е територия, където има история с расизма. Искаме да сме уверени, че сме добре подготвени", каза Саутгейт.

При предишното гостуване на Англия в София през 2011 г. имаше маймунски звуци към Ашли Йънг, Ашли Коул и Тео Уолкът. Тогава Българският футболен съюз (БФС) беше наказан с парична глоба.

Английските национали вече се сблъскаха с прояви на расизъм в квалификациите за Евро 2020. Това се случи в първия мач с Черна гора в Подгорица. В лагера на тима е обсъждана и проява на протест с евентуално напускане на терена, но Саутгейт увери, че играчите му не искат да се стига дотам.

Три дни преди гостуването в София Англия има визита и на Чехия. От Футболната асоциация (ФА) вече са изпратили молба отпуснатите билети в Прага да бъдат увеличени от 1100 на 3800, за да се ограничи броят на запалянковци без билети, които могат да предизвикат проблеми около стадиона или да опитат да си купят такива за места, отредени за чешки фенове.

"Жалко е, че трябва да молим хората да се държат добре. Така се случи и в Лигата на нациите в Португалия, където имаше две групи хора – едните ни подкрепяха, а другите бяха проблемни и подведоха страната си", каза още Саутгейт.

"За съжаление отиваме на места, където нашите сънародници често пътуват, за да излизат нощем. Не ми се иска да видим поведение, на каквото сме ставали свидетели преди. И не става въпрос само за английските фенове, това е социален проблем навсякъде, където хората употребяват алкохол и не могат да се контролират".

Дневник