Легендарният биатлонист Оле Ейнар Бьорндален, който прекрати кариерата си през 2018 г., стана треньор на националния отбор на Китай. Норвежецът, който спечели Световната купа шест пъти и спечели осем златни медала от олимпийски игри, има за цел да подготви домакина на следващата зима олимпиада.

Пекин ще бъде домакин на игрите през 2022 г., а домакините имат амбициозната цел отново да бъдат №1 по титли, както беше на летните олимпийски игри в китайската столица през 2008 г. Тогава Китай взе 48 златни, 22 сребърни и 30 бронзови медала.

Бьорндален ще работи в екип със съпругата си Дария Домрачова. Биатлонистката от Беларус спечели четири олимпийски титли и две световни в кариерата си.

"От днес отваряме нова страница, като ще споделяме нашия опит с отбора, който ще бъде домакин на следващите зимни олимпийски игри", каза легендарният норвежец.

Бьорндален е най-успешният биатлонист в историята, като неговата кариера продължи 25 години. Той спря на 44-годишна възраст, след като не беше взет в норвежкия тим за игрите в Пьонгчанг. Крал Оле, както наричат биатлониста, взе общо 13 медала (8 златни, 4 сребърни и един бронзов) от олимпийски игри.

"Много сме щастливи и развълнувани от тази възможност да помагаме в нашия любим спорт, особено на страна, която започва да развива биатлона. Китай има огромен потенциал не само в биатлона, но и във всички други зимни спортове", каза Домрачова.

Дневник