Екип астрономи откри за пръв път вода в атмосферата на планета с орбита около далечна звезда, съобщиха Би Би Си и НАСА.

Откритието прави далечния свят (носещ името K2-18b) с водни в атмосферата пари възможен кандидат за място, където да се търси извънземен живот.

"Това е първият случай, в който намерихме вода на планета в обитаемата зона около звезда, където температурата е потенциално съвместима с наличието на живот," казва Джована Тинети от "Унивърсити колидж Лондон" (UCL), ръководила екипа. Изследването е публикувано в сп. "Нейчър астрономи".

Подобни изследвания за "извънземен живот" може да са възможни с технологичните развития в следващите 10 години.

Тогава телескопите може да са в състояние да определят дали атмосферата на тази планета съдържа газове, които може да са произведени от живи организми. Авторите на изследването очакват бъдещите изследвания, за да разберат дали хипотезата им ще се потвърди - в атмосферата може да има и азот (като в земната) и метан.

Твърде далеч

За обитаема зона около звезда се смята такава с температури, даващи възможност на повърхността на планета да има вода в течно състояние.

K2-18b е на 111 светлинни години (около 650 трлн. мили) от Земята. Това означава, че до нея трудно може да бъде изпратен апарат. Екзопланетата (планета извън слънчевата система) е една от над 4000, засечени за почти три десетилетия, но на нито една от предишните, намерени в обитаемата зона около дадена звезда, няма подобна находка.

В случая екипът е разгледал планети, засечени от телескопа "Хъбъл" между 2016 и 2017 г., и е изучил начина, по който светлината минава през тях, впоследствие определяйки част от химикалите в атмосферата (от състава ѝ зависят подобни изменения във взаимодействието със светлината).

Компютърен модел показва, че в атмосферата ѝ може да има до 50% вода - без аналог извън Слънчевата система.

Съмнения

Става въпрос за планета с температури между нула и 40 градуса по Целзий, с размер малко над два пъти колкото Земята и маса 8 пъти колкото земната. Върти се около звезда джудже, доста по-малка и хладна, но по-активна от Слънцето.

Затова не всички астрономи са въодушевени - някои казват, че планети с такива размери и маса над 1.5 пъти тази на Земята трудно биха могли да поддържат живот, тъй като нямат твърда атмосфера и вода в течно състояние.

"Гравитацията ѝ може да е много по-силна от тази на Земята, а радиационният ѝ фон може да е враждебен", отбелязва и НАСА.

Освен това астрономите трудно се съгласяват какви условия са нужни, за да е обитаема дадена планета.

Дневник