С раздаване на флаери, засаждане на дърво и тематична среща по въпросите за чистотата на въздуха в Шумен ще стартира на 17 септември Европейската седмица на мобилността. В инициативата, която е на регионалната екоинспекция и община Шумен ще се включат учениците от Градския ученически парламент.

Традиционно Европейската седмица на мобилността се провежда от 16 до 22 септември като темата на кампанията през тази година е „Безопасно ходене и колоездене“ под мотото „Върви с нас“.

В 10:00 ч. експерти от РИОСВ ще посрещнат учениците в Автоматичната измервателна станция в града, а по-късно младите хора ще се отправят по пешеходната зона на града, където ще раздадат флаери и ще засадят дърво до алеята пред сградата на общината. 

На следващия ден екоексперти, представители от Община Шумен и служители от ОДМВР – Шумен ще гостуват в ДГ “Дружба“ от 9:30 ч. и в ДГ “Щурче“ от 10:30 ч., където малчуганите от двете градини ще пресъздадат за гостите реална пътна обстановка, ще се включат в състезателна игра и ще научат за правилата при управление на велосипед.

На 19 септември от 14:00 ч. в парка на град Велики Преслав пък ще бъде даден старта на спортен празник за учениците от СУ “Черноризец Храбър“ и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

22 септември ще бъде обявен за Ден без автомобили. Община Шумен ще затвори за движение бул. „Славянски“ - от площад „България“ до ДНА, където ще бъде обособена  зона за свободен достъп на граждани от 8:00 ч. до 20:00 ч. Демонстрация на Табата, демонстрации на майсторско управление на велосипеди, ролери, тротинетки и състезания са предвидили организаторите.

ШУМ.БГ