Уважаема редакция на Shum.bg,

в началото на новата учебна година и с риск да преповторим една може би банална и преповтаряна тема, искам да споделя своите вълнения (вълненията на родител), с които се сблъсках на прага на 2-ра група в детската градина, и за изключително безизходното и възмутително положение, в което персонала на детската градина ме постави.

Аз не съм анонимна, казвам се Габриела Христова, а бащата на моето дете е Николай Петров Събитието, което отприщи недоволството ми е традиционната родителска среща на 09.09.19г. в 17:30 ч. в ЦДГ 32 ДРУЖБА кв. Тракия гр. Шумен. Родителската среща по традиция започва с обръщение от директора към родителите, че трябва да подпомогнем работата на педагозите в градината, защото парите от бюджета са недостатъчни. Недостатъчни са за играчки, защото децата ги счупили (сигурно и нашето е участвало в потрошаването на всички играчки). Недостатъчни са, защото няма средства за учебни помагала за 2 – ра група и ако искаме детето ни да не е единственото без помагала трябва да дадем 30 лева (интересно ни е ако детето няма такова какво ще прави докато другите се занимават с техните и кой ще се занимава с него?!?). По време на обръщението изрично ни беше обяснено, че нямат право да ни събират пари, но бюджета не стига!

Когато директорката излезе се включиха госпожите, които разясниха казуса с играчките, като помолиха родителите да се самоинициатират да закупят и донесат в групата играчки и отново ни обясниха, че нямат право да искат това от нас. В резултат на молбата на персонала, група активни родители незабавно предприе инициатива за събиране на пари за играчки. По-късно аз и мъжът ми опонирахме на мнозинството родители, като се опитахме да обясним противозаконния характер на подобен тип " доброволни дарения" като в резултат на това си навлякохме омразата на по – горе посочените активни родители.

Идеята да споделим с вас този случай произлиза от безсилието ни, да обясним на родителите, че събирането на средства от нас не е акт на съпричастност, а на съучастие в противозаконни деяния. От други родители разбираме, че проблемът не касае само " ЦДГ 32 Дружба" и подобен инициативи вълнуват значителна част от семействата в Шумен и дори в цяла България. 

Габриела Христова