Три месеца след счупването на бедрена кост и тежките контузии в състезанието "Критериум Дофине" четирикратният шампион в Тур дьо Франс Крис Фрум вече мисли за завръщането си на шосето. Британецът претърпя шестчасова операция в Монпелие през юни, като имаше риск за кариерата му. Въпреки това няколко месеца по-късно 34-годишният колоездач на "Инеос" разкри амбициозните си планове за следващата година.

Фрум падна по време на разузнаване на индивидуалното бягане по часовник при скорост от 54 км/ч. Пред "Телеграф" той разказва, че не помни нищо от инцидента. "Това е добре, защото тази случка няма да ме преследва до края на живота ми".

След счупване на бедрената кост, няколко ребра, фрактура на шиен прешлен, десен лакът и травма в рамото Фрум вярва, че може да спечели Тура през 2020 г. "Засега просто съм радостен, че съм жив и мога да работя върху завръщането ми на шосето", каза британецът, който само пет седмици след операцията публикува видео как върви на тренажор с един крак.

"Не изключвам възможността да карам велосипед още тази година. След края на сезона има някои събития, на които обикновено участвам, те са по-скоро демонстративни. Голямата цел е догодина да участвам в Тура и на олимпийските игри в Токио. Знам, че ще бъде много трудно, особено когато игрите в Япония са само седмица след Тура, но съм готов да се целя в победата и на двете", каза колоездачът.

Амбицията на Фрум е да гони златните медали както в общия старт, така и в бягането по часовник. "Общият старт ще включва над 5000 метра денивелация, високи температури и голяма влажност".

Британецът има седем победи в големите обиколки (4 пъти Тур дьо Франс, два пъти Вуелта Испания и един път Джиро д’Италия). Докато беше в болница, той научи, че е обявен за шампион във Вуелтата през 2011 г. след дисквалификация на Хуан Хосе Кобо.

"Много хора обявиха, че повече едва ли ще карам, че с кариерата ми е свършено, но това само ме амбицира. Ако успея да спечеля Тура за пети път след такова падане, ще бъде още по-значимо", добави Фрум.

В историята на Обиколката на Франция само четирима души имат по пет победи – Еди Меркс, Жак Анкетил, Бернар Ино и Мигел Индураин.

Дневник